Last news in Fakti

14 Януари, 2015 15:29 1 820 3

"Ал Кайда" пое отговорност за нападението над "Шарли Ебдо" (видео)

  • "ал кайда"-
  • нападението-
  • париж-
  • редакцията-
  • "шарли ебдо"-
  • терористите-
  • карикатури-
  • мохамед

Йеменският клон на организацията подготвил и финансирал терористичната атака

Терористичната групировка "Ал Кайда" пое отговорността за нападението над редакцията на френския сатиричен седмичник „Шарли Ебдо“ от 7 януари, съобщи „Ройтерс“.

Лидерът на ислямистите от йеменското крило на организацията Насър бен Али ал Анси днес се появи в 11-минутно видео в Интернет, в което заявява, че атаката е отмъщение за пророка Мохамед, че Франция принадлежи към „партията на Сатаната“ и че „Ал Кайда“ готви нови покушения. Йеменският клон е избрал целта, разработил е плана и е финансирал нападението на парижкото списание, публикувало карикатури на пророка, казва той.

Според свидетели на бягството на терористите, единият от тях е извикал към минувачите, че са от йеменския клон на „Ал Кайда“. Това бе съобщено още в деня на нападението.

Във видео обръщението са използвани кадри от атаката в редакцията, както и от атентата над Световния търговски център в Ню Йорк от 11 септември 2001 г. Присъстват и цитати със заплахи от името на ликвидирания вече лидер на „Ал Кайда“ Усама бин Ладен, уточнява „Индипендънт“.

Телевизия „Скай Нюз“ пък показа нов видеозапис с терористите след кървавата баня в редакцията на „Шарли“. На нея се вижда как те презареждат оръжието си, а единият победоносно вдига ръце и крещи „Ние отмъстихме за пророка Мохамед, ние убихме Шарли Ебдо“. След това братята терористи Саид и Шериф Куаши се качват в кола и потеглят, но се сблъскват с полицейски автомобил, спират и откриват огън, като принуждават пазителите на реда да ги пропуснат.

В събота, 10 януари, още един от лидерите на йеменската „Ал Кайда“ - Харис ал Надхари, заяви за съпричастността на групировката към терористичния акт в Париж и заплаши с нови атаки.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 donbaro75

    0 0 Отговор
    Eloxim-allaxim-tova e avraamicheska duma.DREVNITE EVREI sa ia ispolzval i nai veche tezi koito sa bili vluxvi tanziori i pevzi.Evreite nazovavat svoia bog-ELOXIM,a arabite-ALLAXIM.

    Коментиран от #2

  • 2 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "donbaro75":

    Нормално и двата народа са семити...
  • 3 дсвффж

    0 0 Отговор
    Да не размахва тоя пръст козела, че ми се повръща. Маймуната на палмата, си мисли че може да плава с кораб. Ще им спрат потока на пари все някога и ще им увиснат сополите на тия. До онзи ден сигурно е прекосявал с камилите през пясъка. А днес ми размахва пръст, пред камера, която е мислил до вчера, че е "пратено от бога".