Last news in Fakti

18 Януари, 2015 14:21 1 281 1

Барак Обама порязва с високи данъци богатите

  • обама-
  • данъци

Президентът на САЩ Барак Обама обмисля да започне поход срещу богатите и големите корпорации в подкрепа на средната класа, съобщава АП.

Освен вдигането на данъците до 28% за семейства с доходи над половин милион годишно се предвиждат и мерки за затваряне на многомилиардните данъчни вратички и въвеждане на такса върху големите финансови компании, пише Ройтерс. Преди Обама да стане президент, този данък беше едва 15 процента.

Намеренията за данъчни промени се очакват да станат ясни по време на традиционната годишна реч за състоянието на Съюза пред двете камари на Конгреса.

Политически анализатори посочват, че намеренията ще срещнат съпротивата на републиканското мнозинство в двете камари на Капитолия. Причината е, че идват в навечерието на началото на следващия цикъл от кандидат-президентската кампания и имат за цел да дадат предимство на кандидата на демократите Хилари Клинтън. Тя се радва на особена популярност сред средната класа.

Анализатори се опасяват, че администрацията на Барак Обама ще се опита да удари Уолстрийт. За целта се обмисля и покачване на ставката за облагане на капиталовите доходи от търговия с финансови инструменти и дивиденти до 28%. Това би било най-високото ниво от президента-републиканец Роналд Рейгън, през 80-те години на миналия ХХ в. до наши дни.

Пакетът на Барак Обама трябва да донесе до $320 млрд. през следващите 10 години. В същото време за социална подкрепа, пенсионно и здравно осигуряване се предвиждат разходи за близо $230 млрд.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Valentin Waltschew

    0 0 Отговор
    брилянтна идея ... да вземем от тези който имат и да дадем на тези който нямат, или имат по малко ... чакай бе ..то това вече не го ли пробвахме ... социализъм, комунизъм, СССР, НРБ, ГДР .... те как завършиха ... я да пробваме и в САЩ ....