Last news in Fakti

9 Януари, 2015 14:53 3 578 0

Оцелял от клането в редакцията: Мислехме, че е някаква шега

  • "шарли ебдо"-
  • париж-
  • журналист-
  • лоран леже-
  • кабю-
  • стрелецът-
  • шарли ебдо

Терористът казал, че не убиват жени, но случилото се го опровергава

Оцелял от клането в редакцията: Мислехме, че е някаква шега - 1
Снимка: АП/БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Журналист, който е присъствал на редакционната среща в „Шарли Ебдо“ в сряда, когато терористи застреляха 12 души, разказа пред „Паризиен“, където преди това е работил, за трагедията от първо лице. „Дейли Телеграф“ също предаде впечатленията на 48-годишния разследващ кореспондент на сатиричния седмичник Лоран Леже.

Това беше първото събиране за новата година. Всички бяха във върхова форма и щастливи. Някои току-що се бяха върнали от ваканция. Бяха почти в еуфория. Предстоящата година обещаваше добри перспективи за списанието и ние вече имахме много проекти в процес на подготовка“, разкри той.

Хората от екипа седнали около кръглата маса в офиса, разположен близо до Бастилията в центъра на Париж, и започнал оживен дебат за спорния нов роман на писателя Мишел Уелбек, излязъл същия ден – антиутопия, която освен всичко друго предвижда в недалечно бъдеще и президент мюсюлманин като държавен глава на Франция.

Карикатуристът Кабю не скри разочарованието си от книгата, но литературният критик на изданието Филип Ланкон му опонира, че е добро четиво“, коментира Леже.

Заседанието на редакционната колегия било към края си, когато присъстващите чули изстрели от улицата, но помислили, че някой гърми пиратки. „Не обърнахме повече внимание. Просто бяхме радостни, че се виждаме отново“, казва той.

В този момент вратата на помещението се отворила. „Мъж, облечен в черно, с униформа като на полицаите или жандармеристите се появи точно зад мен“, описва Лоран Леже, който седял с гръб към вратата: „Обърнах се: беше едър, тежък, с насочено оръжие в ръцете си. Все още си мислехме, че е някаква шега. Атмосферата все още беше весела. Но тогава подушихме силната миризма на барут от коридора и всички осъзнахме, че съвсем не е шега“.

Според Леже, въоръженият веднага открил огън. Журналистът се хвърлил на пода и се свил зад малка масичка. Оцелял, защото убиецът явно не го забелязал. „Наистина не мога да опиша това, което видях. Загубихме толкова много таланти. Всички карикатуристи паднаха за част от секундата“, обяснява той.

Терористът не стигнал до края на стаята, тъй като в средата била заседателната маса, което, смята Лоран Леже, е спасило много животи. След това мъжът излязъл в коридора.

Няма да забравя тишината, която настъпи, след като те си тръгнаха. Ужасяваща тишина. Бях замръзнал под масата. Това просто не беше реално“, разказва Леже.

Когато стрелецът излизал, минавайки покрай една от жените в редакцията, казал: „Не убиваме жени“. Което не отговаря на истината, тъй като и колежката им Елза Кайат е сред жертвите, коментира журналистът и добавя, че чул още веднъж гърмежи отвън на улицата.

Той обяснява още, че след това оцелелите се опитали да се съвземат и да помогнат на колегите си, но за някои от тях вече било късно за помощ. „Никой не можеше да повярва. Никой не можеше да си представи, че това ще се се случи в сърцето на Париж.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА