12 Февруари, 2015 12:12 1 302 0

Загиналите имигранти в Средиземно море са над 300

  • лодки-
  • имигранти-
  • средиземно море-
  • загинали-
  • оон

Имигрантите били принудени с оръжие да тръгнат с 4 гумени лодки от Либия в събота

Най-малко 300 имигранти най-вероятно са се удавили след като се опитаха да  пресекат Средиземно море от Северна Африка тази седмица, заявиха от ООН, цитирани от Би Би Си.

От Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) заявиха, че това е "трагедия на огромна степен".

"Това е трагедия от огромен мащаб и едно ярко напомняне, че още хора могат да бъдат изгубени, ако търсещите безопасност са оставени на милостта на морето", се казва в изявлението на ООН.

Според Международната организация по миграция (МОМ) оцелелите от последния инцидент са от Кот д'Ивоар, Сенегал, Гамбия, Нигер, Мали и Мавритания.

Оцелелите, които бяха отведени на италианския остров Лампедуза заявиха, че са били принудени да рискуват в лошото.

Един оцелял бе цитиран в италианските медии да казва, че имигрантите са били принудени да направят пътуването в неблагоприятното време от либийската столица Триполи "под заплахата на оръжие" от трафиканти на хора. Той разказа, че те са били държани в заключен склад в покрайнините на Триполи, преди да бъдат заведени до малък плаж в събота и принудително натоварени в лодки.

"Ние бяхме заплашени и наблюдавани. Какво друго можехме да направим?" добави той.

Те бяха спасени от две от четирите лодки, които напуснали Либия в събота.

Италианската брегова охрана спаси 105 души в понеделник, след като един от лодки се обърна, но 29 загинаха, след като прекараха няколко часа във водата.

Спасените в сряда сутрин прекарали дни без храна или вода в два от другите лодки. Всяка от лодките е превозвала по повече от 100 души.

Оцелелите заявиха, че четвъртата лодка, която също превозвала около 100 имигранти, е изчезнала в морето.

Карлота Сами, говорител на ВКБООН заяви, че жертвите са били "погълнати от вълните". Най-младият загинал е на 12 години.

ООН заяви, че последния инцидент трябва да бъде послание към Европейския съюз, че сегашните издирвателни и спасителни операции в Средиземно море са неадекватни. "Европа не може да си позволи да прави твърде малко и твърде късно."

През ноември Италия приключи операция, известна като Маре Нострум, чието начало бе поставено през октомври 2013 г. в отговор на трагедията край Лампедуза, в която загинаха 366 души. Операцията, която продължи около година бе насочена към спасяването на имигранти. Италиански кораби претърсваха водите за кораби, превозващи имигранти.

В края на миналата година, ВКБООН предупреди, че решението на Италия да прекрати своята дейност в Средиземно море почти сигурно ще доведе до повече смъртни случаи. Но други европейски страни, включително Великобритания казаха, че подобни спасителни операции може да насърчат имигрантите.

ЕС вече започна операция за граничен контрол, наречена Тритон, която работи само в близост до крайбрежието на Европа и с по-малко кораби.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: