Last news in Fakti

19 Февруари, 2015 11:34 1 021 0

Сенатът на Казахстан: Назарбаев да определи дата за предсрочни президентски избори

  • предсрочни-
  • президентски-
  • избори-
  • казахстан-
  • нурсултан назарбаев-
  • народната асамблея

Като пръв държавен глава, Нурсултан Назарбаев е получил правото да се кандидатира за поста неограничен брой пъти

Сенатът на Казахстан: Назарбаев да определи дата за предсрочни президентски избори - 1
Президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев е на поста от 1991 г.

Депутатите от Сената (Горната камара на парламента) на Казахстан подкрепиха инициативата на Народната асамблея на страната (консултативен орган към държавния глава) за провеждане на предсрочни президентски избори, съобщи „Интерфакс“.

„Изразяваме увереност, че това ще способства за укрепването на мира, единството и съгласието в нашата страна. Молим ви, многоуважаеми Нурсултан Абишевич (Назарбаев – б.ред.), подкрепета инициативата на съвета на Асамблеята на народа на Казахстан и разгледайте въпроса за насрочване на предсрочни президентски избори“, прочете текста на обръщението председателя на палатата Касим-Жомарт Токаев на днешното й заседание в Астана.

В обръщението се отбелязва, че инициативата е намерила мощна всенародна подкрепа и е предизвикала положителен отклик в казахстанското общество. „В условията на ръст на международното напрежение, възникване на конфликтни ситуации и засилване на кризисните явления в глобалната икономика е необходимо да осигурим вътрешнополитическа стабилност, да създадем благоприятни условия за успешна реализация на дългосрочната стратегия "Казахстан 2050"...с цел влизане в групата на най-развитите държави в света“, казва се в обръщението на сенаторите.

Както е известно, на 14 февруари 2015 г. съвета на Народната асамблея на Казахстан издигна инициативата за провеждане на предсрочни избори за президент. Пъривят президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев от 1991 г., когато републиката придоби суверенитет, няколко пъти е побеждавал на избори за държавен глава, последния път (на извънредни избори) – през април 2011 г., събирайки 95,55% от гласовете на избирателите.
През 2007 г. парламентът му предостави като на първи държавен глава правото да се кандидатира за висшия държавен пост неограничен брой пъти.

Асамблеята на народа на Казахстан е консултативно-съвещателен орган към държавния глава и обединява представители на всички около 130 нации и народности, живеещи в Казахстан, чието население надвишава 17 400 000 души. Идеята за създаването на този орган е лансирана от Назарбаев през 1992 г. АНК няма право на законодателна инициатива, но въпреки това именно на сесии на Асамблеята биват издигани значими за развитието на страната предложения, които впоследствие биват внедрявани в живота чрез закони и укази на държавния глава.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА