Last news in Fakti

5 Март, 2015 14:06 1 245 4

Калфин: Имаме алтернатива, но искаме да запазим и руския газ

  • ивайло калфин-
  • русия-
  • газ

Проблемът не е в алтернативата, а в стратегическото сътрудничество

За България има алтернативи на руския газ, но София иска максимално да запази доставките на синьо гориво от Руската федерация, заяви пред РИА Новости вицепремиерът на България Ивайло Калфин.

В Москва той се срещна с председателя на Горната камара на руския парламент Константин Косачов.

„По принцип има алтертатива на руския газ – това са доставки чрез Гърция, кавказки газ, навярно ще има арабски газопровод, има предложение от Словакия да доставя газ, също руски, но от Северен поток. Има различни възможности за доставките на газ в България. Но за нас не е важен само българския пазар. Проблемът не е в алтернативата, а в стратегическото сътрудничество. Важно е доставките на синьо гориво за Европа да бъдат запазени в максимален размер и то на най-изгодни условия.

Калфин не пропуснал да отбележи, че за България е важно да се запази транзита, но при най-изгодните условия.

През декември при визита си в Анкара руският президент Владимир Путин заяви, че се отказва от Южен поток за сметка на Турски поток.

В момента Русия доставя около 40 процента от газа за Европа, а в страните от Централна и Източна Европа този дял е 80 на сто.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор
    калфин,калфин що лъжеш бе човек?към момента нямаме алтернатива и за съжаление такива като теб не работят за изграждането и,което би ни свалило цената на газа.трябва ни връзка с гърция и турция както и терминал в северна гърция за разтоварване на втечнен газ.не знам от къде ви дойде тази идея че българия ще е арендатор на трасета ?

    Коментиран от #4

  • 2 сдфтг

    0 0 Отговор
    кауъфин са сети хахаха .....боже боже
  • 3 хххх

    0 0 Отговор
    ВИЖТЕ КАКВО ЗАГРАБИХА АМЕРИКАНЦИТЕ В УКРАЙНА - вече двама сенатори притежават нафтогаз http://vbox7.com/play:de3242986e

    И ето защо южен поток им прече http://vbox7.com/play:c89950890e
  • 4 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Десислава Димитрова":

    Не е истина /"жива да не бях"/, нещо смислено от Деса поетеса...