Last news in Fakti

17 Април, 2015 03:00 1 026 0

Хормон превръща жените в майки

  • майки-
  • хормон-
  • превръща-
  • жените

"Хормонът на любовта и загрижеността" окситоцин превръща жените в майки. Опитите с мишки са показали, че това вещество значително повишава чувствителността на самките към писъците и плача на малките им, сочат резултатите от проучване представени в списание Nature.

Биолози от университета в Ню Йорк са установили, че мишките реагират на плача на малките си дори когато те не са при тях, а плачът е пускан по високоговорители.

Мишки, които не били раждали, не реагирали на плача. Когато обаче биолозите им инжектирали окситоцин, те веднага започнали да реагират както мишките майки.

Неврофизиолозите са открили, че окситоцинът се свързва с уникални рецепторни клетки, разположени от двете страни на слуховия кортекс. Особено богата на рецептори се оказало лявото полукълбо на мозъка. При хората тази зона е отговорна за обработването на речта, а при мишките очевидно е свързана със социално значимите сигнали.

Окситоцинът, популярен като "хормон на любовта", въпреки широкоразпространените митове, не е любовен елексир, а по-скоро се свързва с отвореността и способността да се създават контакти, посочва водещия автор на статията Робърт Фромке.

Някои учени смятат, че окситоцинът може да играе роля за превръщането на жените в майки, като дават за пример как жените се събуждат и при най-слабият звук на детето си, докато в същото време мъжете продължават да спят. За окончателно потвърждение на факта обаче ще са необходими още изследвания.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА