Last news in Fakti

17 Април, 2015 08:39, обновена 17 Април, 2015 12:24 1 648 0

В Испания погнаха бивш шеф на МВФ за 12 млн. евро

  • родриго рато-
  • мвф-
  • корупция

Разследването се провежда заради поискана през 2012 г. от Родриго Рато данъчна амнистия

В Испания погнаха бивш шеф на МВФ за 12 млн. евро - 1
Снимка: АП/БТА

Испанската полиция задържа в четвъртък следобед бившия шеф на Международния валутен фонд (МВФ) Родриго Рато, предаде АП.

Данъчните са повдигнали срещу него обвинения за корупция, пране на пари, измами и незаконно прехвърляне на имущество.

Разследването се провежда заради поискана през 2012 г. от Родриго Рато данъчна амнистия. Властите се опитват да разберат дали легализираните тогава средства са от законни източници.

Става дума за 12 млн. евро, скрити в офшорни зони. Рато е бил освободен тази сутрин.

66-годишният Родриго Рато беше финансов министър на Испания от 1996 до 2004 г. в кабинета на премиер Хосе Мария Аснар, а след това до 2007 г. ръководеше МВФ.

До миналата година Родриго Рато беше един от влиятелните членове на Народната партия в Испания.

Родриго Рато вече беше обект на съдебно разследване за дейността му като директор в банка Bankia, която беше спасена от властите по време на имотната криза с €22 млрд. от властите.

През 2012 г. банката отчете загуба от €3,4 млрд. след като отчете €40 млрд. в токсични активи в недвижима собственост. Това стана причина Родриго Рато да подаде оставка като директор на банката. Това стана след скандално разкритие, че членовете на борда на директорите са използвали тайни кредитни карти.

След напускането на Bankia той е нает в телекомуникационната компания Telefónica, където е съветник за Европа и Латинска Америка. През февруари 2015 г. мадридски съд глоби Рато с 800 млн. евро за мошеничество на борсата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: