17 Април, 2015 09:40, обновена 17 Април, 2015 11:44 1 459 1

Сърбия готова да арестува Хашим Тачи

  • хашим тачи-
  • сърбия-
  • косово-
  • белград-
  • конференция-
  • арест-
  • военни престъпления

Косовският политик ще бъде задържан, ако се появи на конференция в Белград

Сърбия готова да арестува Хашим Тачи - 1
Снимка АП/БТА

Сърбия предупреди, че ще арестува външния министър и бивш премиер на непризнатата от Белград държава Косово Хашим Тачи, ако той се появи в столицата следващата седмица, за да участва в конференция, съобщи Ройтерс.

„Ако той се появи в Белград, министерството на вътрешните работи ще действа в съответствие със закона и ще го предаде на правосъдието", съобщи пред Танюг вътрешният министър Небойша Стефанович.

„Тачи е получил поканата и е готов да отиде. Сега всичко зависи от властите в Белград, дали Тачи ще отиде или не", коментира пред Ройтерс съветникът на косовския политик Ардиан Арифаж.

Хашим Тачи трябва да участва в регионална конференция за помирение в Белград, организирана от сръжския Комитет по образование за младите хора.

Допълнително масло в огъня на скандала наля и сръбският външен министър Ивица Дачич, който заяви, че Хашим Тачи няма нужда да идва.

„Този форум не го организира правителството на Сърбия, аз дори не възнамерявам да участвам в него, така че не вярвам, че има нужда Хашим Тачи да идва", каза Ивица Дачич.

Сръбският прокурор за военни престъпления Владимир Вукчевич, заяви, че по-нататъшното разследване срещу Хашим Тачи за военните престъпления е било спряно, защото той не е бил под юрисдикцията на сръбските власти.

„Ако дойде тук, то ние ще можем да го арестуваме“, заяви пред сръбският в. „Блиц“ Владимир Вукчевич.

Евентуалният арест в Белград на Хашим Тачи ще представлява огромен дипломатически скандал и ще предизвика гнева на ЕС, който инвестира много средства и усилия в опитите за подобряване на отношенията между Сърбия и Косово.

През 2008 г. ръководеното от Хашим Тачи правителство обяви независимост от Белград.

До това се стигна след като при разпадането на Титова Югославия албанското мнозинство в Косово не прие да бъде под властта на Белград. Ръководената от Тачи Армия за освобождение на Косово започна въоръжена съпротива. Това принуди през 1999 г. НАТО да предприеме въздушни удари срещу Белград, за да спре опитите за етническо прочистване и прогонване на албанците.

През 1997 г. Сърбия осъди задочно на 10 години затвор Хашим Тачи по обвинение за тероризъм.

По темата работи Венци Михайлов


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бате Владо

    0 0 Отговор
    Косово все още съществува като държава, но ако тенденцията за укрепване и увеличаване на руското влияние и възможности се запази, Русия(основен съюзник на Сърбия)може да удари едно рамо на сърбите да си върнат Косово, въпреки протеста на ЕС и САЩ. Но това все още не е дошло на дневен ред, сега има много по-важни и належащи мероприятия и Путин със сигурност ще внимава за развитието на международната обстановка, преди да подкрепи сърбите за Косово. А тоя Хашим мяза точно на нагъл циганин, сърбите направо ще му стопят лагерите ако им падне в ръчичките някой ден.
Новини по държави: