24 Април, 2015 19:30 1 083 1

Казахстан призовава за единство и сплотеност

  • казахстан-
  • единство и сплотеност-
  • нурсултан назарбаев-
  • олег дъмов-
  • астана

Вчера бе проведена специална сесия под надслов Вечна земя: една страна – една съдба, по време на която бяха избрани и заместник-председатели на Асамблеята

По случай 20-тата годишнина на Асамблеята на народа на Казахстан се проведоха редица мероприятия. Едно от тях - сесия под надслов „Вечна земя: една страна – една съдба”, се състоя вчера в Двореца на мира и разбирателството в Астана и бе ръководена от държавният глава на страната Нурсултан Назарбаев.

По време на сесията бяха избрани заместник-председатели на Асамблеята, а именно Олег Дъмов и Л. Ни, които са и представители на етнокултурните обединения в страната.

Олег Григориевич Дъмов е председател и на Българския културен център в Казахстан. Роден е на 4 декември 1946г. в село Краснокутск, Павлодарска област. Завършва Московската висша партийна школа при ЦК на КПСС специалност „Политология”и Казахския държавен национален университет „Ал Фараби”със специалност „Право”. Академик на Международната академия по информатизация (от 2005 г.).  Има 44 години държавна служба, от които 14 – в Секретариата на Асамблеята. Автор и съавтор на повече от десет книги по проблемите на междуетническите отношения и три стихосбирки.  През 2005 година в София успешно провежда презентация на преведената на български език книга на Н. Назарбаев „Критично десетилетие”. През 2007 година в България бе издадена на български език книгата на Олег Дъмов „Ние, народът на Казахстан...”. Награден е с 6 медала и има две лични благодарности от държавния глава.

По време на сесията в своето изявление Н. Назарбаев обърна внимание на участниците, че всички инициативи, в това число „Стратегията-2050”, Новата индустриализация, програмата „Нурлъ жол – Път към бъдещето”, Петте народни реформи, както и „Мәңгілік Ел – Вечната земя” са предвидени за много години напред, и те могат да се реализират само с подкрепата на мощен общонароден механизъм.

„Такъв механизъм може да бъде истински единната нация. Ние формираме един уникален и до ден днешен никъде неповторен модел на единство на народа. Нас ни обединяват: първо, общата ни любов към нашия общ дом – Казахстан; второ, общото разбирателство спрямо историята на нашата древна земя и развитието на различните езици и трето, дълбоката вяра в настоящото и велико бъдеще на нашата държава и нейните граждани. Това е основата на нашата Вечна родина - Мәңгілік Ел”, – каза държавният глава.

По време на събитието бяха връчени и юбилейни медали „20-та годишнина на Асамблеята на народа на Казахстан” на членовете на АНК, които членуват в организацията от самото й създаване, а също така на активисти от етнокултурните обединения.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бай тошо

    0 0 Отговор