Last news in Fakti

7 Май, 2015 14:09 895 0

Във Франция пак вадят скандала с подслушването на Саркози

  • никола саркози-
  • подслушване-
  • финансиране-
  • кампания

Предшественикът на Саркози Жак Ширак също имаше неприятности със закона след като напусна Елисейския дворец

Във Франция пак вадят скандала с подслушването на Саркози - 1
Снимка: АП/БТА

Във Франция набира сила скандал с подслушване на бившия президент Никола Саркози и неговия адвокат, съобщава в. „Фигаро“.

Апелационният съд на Париж прие решение да се запазят събраните материали по време на подслушването на двата телефона на бившия държавен глава и неговия адвокат.

Разплитането на скандала започна преди година. За първи път в историята на Петата република съдът разреши подслушване на бивш президент. Това е станало между 3 и 19 септември 2013 г.

Никола Саркози беше разследван за финансиране на своята предизборна кампания през 2007 г..

Прослушването на телефонните разговори показа, че един от съдиите, водещи делото "Бетанкур", се е съгласил да предава на Саркози и на неговия адвокат служебните материали от следствието и да съобщава за развитието му срещу обещанието за бъдещ висок пост в Монако.

Това даде основание на властите през миналата година да задържат Никола Саркози и да го разпитват за търговия с влияние.

Ако разследването срещу Саркози за незаконно финансиране бъде размразено, това ще е удар срещу неговите амбиции да се върне в политиката. На проведения местен вот неговата формация спечели убедителна победа.

Предшественикът на Саркози Жак Ширак също имаше неприятности със закона след като напусна Елисейския дворец. На 15 декември 2011 г. Ширак бе осъден на две години затвор условно за превишаване на правомощията си и за разхищения.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА