Last news in Fakti

18 Юни, 2012 19:49 1 439 0

Първо обвинение срещу Саркози след края на мандата му

  • никола саркози-
  • обвинение

Две семейства на жертви на атентат в Карачи заведоха първи иск срещу бившия френски президент Никола Саркози след края на мандата му, в който го обвиняват, че е нарушил тайната на разследването по случая.

Никола Саркози може да бъде съден от петък в полунощ, след като президентските му функции бяха прекратени преди един месец. Първият иск, депозиран от две семейства на жертви на атентата от 8 май 2002 г. в Карачи, при който загинаха 11 служители на френската корабостроителна компания DNC, осъжда термините, използвани от президентството в комюнике от 22 септември 2011 г., свързано с разследването на финансовата част от аферата Карачи.
В комюникето президентството уверява, че "става въпрос за т.нар. афера Карачи, името на президента не се появява никъде в документите по делото". "То никога не е споменавано от нито един свидетел или участник в аферата", продължава президентството. Комюникето е разпространено малко след последователното повдигане на обвинения срещу двама приближени до държавния глава - Тиери Гобер и Никола Базир.
В иска двете семейства считат, че разпространявайки комюникето, президентът е нарушил независимостта на съдебната власт, припомня БГНЕС. Съдиите, които разглеждат финансовия аспект на аферата Карачи, подозират, че ретрокомисионните в рамките на тези договори, са послужили за финансирането на президентската кампания на Едуар Баладюр през 1995 г. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: