Last news in Fakti

7 Май, 2015 23:05 1 032 4

Плевнелиев: Интеграцията е ключът

  • плевнелиев-
  • интеграцията-
  • ключът

Президентът беше категоричен, че нацизмът и комунизмът са „двете страни на една и съща монета

За по-тясна интеграция на държавите от Европейския съюз в сферата на външната политика, енергетиката, отбраната и финансите, призова президентът Росен Плевнелиев, който участва днес в полския град Гданск в конференцията „Европейската интеграция като урок, научен след Втората световна война. Какво означава това днес?“. Във форума на високо равнище, посветен на 70-годишнината от края на най-големия военен конфликт през ХХ век участваха генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, председателят на Европейския съвет Доналд Туск, държавните глави на Естония, Кипър, Литва, Полша, Румъния, Украйна, Хърватия, Чешката република, както и високопоставени правителствени и парламентарни представители на редица европейски държави.

В изказването си българският президент подчерта, че за да преодолеят предизвикателствата, пред които е изправена Европа днес, европейските лидери трябва да продължат да отстояват ценностите и принципите, върху които е изграден ЕС. „Защото сега, подобно на времената отпреди 70 години, ние сме изправени пред избор. Или ще действаме смело и ще продължим да пишем историята на обединена Европа, или ще се придържаме към късогледи тяснонационални интереси, които със сигурност ще генерират нестабилност“, категоричен беше държавният глава.

Днес ЕС е най-успешният политически и икономически съюз на държави в историята, посочи президентът Плевнелиев и отново подчерта, че Съюзът остава „двигател“ на демокрацията, който гарантира мира в Европа и съседните региони. 

„Ние желаем да видим как в Европа отстояването на интересите отразява нашите водещи принципи, основани на върховенството на закона, а не политики, които се противопоставят на тези ценности“, заяви Росен Плевнелиев. Държавният глава подчерта, че Европа не желае и не трябва да се връща към епохата, в която „Великите сили“ разпределят своите сфери на влияние. Президентът припомни, че регионът на Балканите е бил жертва на подобна политика. Раздиран от вражди и конфликти в продължение на векове, Балканите са били считани за „барутния погреб“ на континента. „Именно европейската интеграция и демократичните граждански общества водят региона ни към историческа промяна, към общото ни европейско бъдеще, към изграждането на мостове на доверие и сътрудничество“, заяви още държавният глава.

Пред участниците във форума Росен Плевнелиев посочи, че политиката на периферия и сфери на влияние води до създаването на множество замразени конфликти и днес и Източна Украйна е заплашена от такъв процес. „Това ли е, което предлагаме на хората от този регион? Ще живеят ли те по-добре в зона на замразен конфликт, управлявана от нелегитимни въоръжени групировки? Кой ще инвестира в подобна зона? Ако наистина мислим за правото на хората да живеят в мир и просперитет, трябва да се противопоставим на грешната и опасна стратегия региони, държави и нации да бъдат държани зависими и нестабилни“, заяви държавният глава. Според президента Плевнелиев затварянето на очите пред тази заплаха не може да бъде устойчиво политическо решение. „Това е горчиво доказателство, че постигнатото от международната общност през изминалите десетилетия не е даденост, а  принципите, върху които е изграден нашият свят са наша отговорност и от всички нас зависи да ги зачитаме и отстояваме“, отбеляза още българският президент.

В изказването си на конференцията държавният глава подчерта, че днес демократичната общност е обединена в присъдата си над престъпленията на нацисткия режим и фашизма и не трябва да приема, че борбата за спазването на правата на човека и отстояването на демокрацията е приключила. Президентът призова да не се забравя, че броени дни след освобождението от Хитлер, голяма част от територията на Европа е завладяна от Сталин. „Когато българските войници, които се сражаваха за свободата на Европа в края на Втората световна война, се прибраха у дома, те откриха, че българските комунисти вече установяват тоталитарен режим. Гьобелс беше унищожен, но цензурата остана, насилието над свободата на словото се превърна в ежедневие и т.нар. „народен съд“, създаден от комунистите, унищожи десетки хиляди души и българския интелектуален елит“, припомни още държавният глава.

Президентът Плевнелиев беше категоричен, че нацизмът и комунизмът са „двете страни на една и съща монета“ на тоталитарните режими. По думите на държавния глава заплахите, пред които са се изправили европейските народи през ХХ век са актуални и днес допуснатите грешки в миналото не трябва да се повтарят. Все повече политици в Европа прибягват до популистки и националистически тези и експлоатират страховете на хората от нарастващата имиграция, липса на икономическа перспектива и високата безработица. „Националистите отново издигат своя глас и агресия. Модерният патриотизъм, а не национализмът, е това от което имаме нужда днес“, заяви президентът. „Постигането на мир не означава само прекратяване на военните действия, а преди всичко зачитане на правата на човека и спазване на върховенството на закона. Мирът е интеграция и сътрудничество“, заяви още в изказването си на конференцията българският държавен глава.

След края на форума президентът Плевнелиев ще участва в церемония, на която държавните и правителствени ръководители ще запалят свещи пред Паметника в Гданск на загиналите работници в Корабостроителницата през 1970 г.

Участниците в международния форум ще присъстват и на възпоменателната церемония на полуостров Вестерплате, където започват първите военни действия в началото на Втората световна война.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БЪЛГАРИН

    1 0 Отговор
    E, щом нацизмът и комунизмът са „двете страни на една и съща монета", защо тогава фашиста-платения комсомолски секретар плювналиев не е в затвора?!Само питам.

    Коментиран от #3

  • 2 ВЪПРОС

    1 0 Отговор
    Еми щом комунизма и фашизма са едно и също--Комсомолският секретар другаря Плевенлиев,ЗАЩО не е в затвора?????Или на него му е постено-щото с плакат от тапети свали Бай Тошо......ах и ниското човече е тоя....
  • 3 рамзес III

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "БЪЛГАРИН":

    Плевналиев е президент на България !!!Избран с пряк вот от българския избирател !!!
    А ти се позабърши малко че от толкова плюнки оплю и себе си !Но щом е за пари -карай,кой ти гледа.

    Коментиран от #4

  • 4 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "рамзес III":

    Знаем ги в България "преките вотове" и "мургавите български избиратели" и купуването и продаването и фалшивите ни политици и нереализирани комсомолци и бивши партийни членове. А ти това знаеш ли го?
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания