Last news in Fakti

10 Май, 2015 18:59 1 040 1

Папа Франциск връща Раул Кастро в църквата

  • папа-
  • франциск-
  • среща-
  • кастро

Двамата разговаряха близо час

Папа Франциск връща Раул Кастро в църквата - 1
Снимка: АП/БТА

Кубинският лидер Раул Кастро проведе официална среща във Ватикана с папа Франциск за да благодаря за помощта във възстановяването на отношенията между Куба и САЩ, съобщи Би Би Си.

аскоро стана известно, че римският папа е играл важна роля в тайните преговори между Хавана и Вашингтон, което доведе до обявяването през декември на възстановяването на дипломатическите отношения между САЩ и Куба.

"Благодарих на папата за всичко, което той е направил за нас," - каза Раул Кастро след срещата във Ватикана.

Наблюдатели отбелязват, че аудиенцията та е продължила близо час, което е необичайно за неделния протокол на светия отец.

Папа Франциск е отлично запознат с Куба, той дори е написал книга за връзката между Католическата църква и комунистическите власти на остров.

Той ще посети Куба през септември и ще бъде третият папа посетил Острова на свободата - след Йоан Павел II през 1998 г. и Папа Бенедикт XVI през 2012 година.

Президентът Кастро спря в Рим на върщане от честването на Деня на победата в Москва.

След срещата Кастро подчерта пред журналисти, че е впечатлен от мъдростта и скромността на папата. Нещо повече той заяви, че обмисля

да се върне в лоното на Католическата църква

и подчерта, че не се шегува.

Част от медиите посочват, че това е шокиращо твърдение от лидер на страна, която е била системно критикувана от Ватикана за преследванията на вярващи.

"Аз съм от Комунистическата партия, която не позволяваше религиозната вяра, но това вече е минало", съобщи Кастро лаконично на кратък брифинг. И той, и брат му Фидел са кръщавани като деца.

Последният път, когато Раул Кастро посети Ватикана беше през 1997 г., когато той беше министър на отбраната. Тогава се подготвяше историческото посещение на папа Йоан Павел II в Хавана.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 жеко

    0 0 Отговор
    Тея кубинци ако се оправят с Америка, най-накрая ще имат шанс да заживеят нормално а не да карат коли от 1950-та като сега.
    Трябва да разберат че това е верният път ръка за ръка с САЩ.
Новини по държави: