17 Май, 2015 15:22 1 195 1

Царнаев може да чака смъртната си присъда с десетилетия

  • джохар царнаев-
  • присъда-
  • бостън

Неговите адвокати могат да проточат нейното изпълнение чрез серия от обжалвания

Царнаев може да чака смъртната си присъда с десетилетия - 1
Снимка: БТА/AP

Получилият смъртна присъда за бомбеният атентат по време на маратона в Бостън - Джохар Царнаев може да прекара години, дори десетилетия в очакване на своето наказание, съобщи Ройтерс.

На 15-ти април 2013 г. две самоделни бомби избухнаха в близост до финалната права на Бостънския маратон. Загинаха трима души,а други 260 бяха ранени. В последствие се оказа, че за атаката е отговорен 21-годишният днес Джохар Царнаев, а неговият брат Тамерлан се счита за идеолог на нападението. Той обаче беше убит в престрелка с полицията дни след атентата.

В Петък Джохар получи смъртна присъда от съдебните заседатели в Масачузетс. Неговите адвокати обаче имат възможност да обжалват присъдата и така да проточат нейното изпълнение с години.  Те се опитват да издействат доживотна присъда без право на помилване за своя клиент, прехвърляйки основната вина за атентата върху неговия брат.

Американското бюро за затворите все още не е решило къде да настани Царнаев. Според окръжния прокурор на Масачузетс Кармен Ортиз – изборът пада между двата свръх охранявани затвора. Това са затворът във Флорънс, щатът Колорадо и затворът в Тер От, щатът Индиана

Затворът в Колорадо предлага вероятно най-тежките условия за живот на своите затворници. Там те са изолирани в индивидуални килии през почти целия ден и излизат за около час в денонощието. В Индиана пък Царнаев ще съжителства с други смъртници, като в сградата има специална камера за изпълнение на екзекуции чрез смъртоносна инжекция.

Ако смъртната присъда на атентатора бъде потвърдена от апелативна инстанция, той ще стане един от 59-та  затворници осъдени на смърт от федерални съдилища. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дядо поп

    2 0 Отговор
    Няма значение, важното е ,че ще чака смъртна присъда а това е по страшно.Нека и нашите управници се поучат и е крайно време да върнат отново смъртното наказание в България ,защото престъпниците ,вече нямат страх от нищо и си правят каквото си искат почти безнаказано!