17 Май, 2015 15:35 3 156 3

Море от протестиращи в Скопие за протеста (Видео)

  • море-
  • протестиращи-
  • скопие-
  • протеста
Море от протестиращи в Скопие за протеста (Видео) - 1
Снимка: БТА

Море от протестиращи  се събират на протест в Скопие. Хиляди граждани се събират на протест в Скопие, предаде македонското електронно издание НОВА.

Някои от тях вече потеглиха към сградата на правителството, където в 14.00 часа местно време, трябва да започне масовата атниправителствена демонстрация.

Според изданието някои пътуват с микробуси, други с автобуси, трети с частни автомобили. Реки от хора се сливат на улиците пред правителството. Мнозина от тях твърдят, че са били спирани от полицията докато са пътували към Скопие.Тази сутрин над 2000 души потеглиха за Скопие от Битоля, 3000 от град Прилеп, хиляди потеглиха и от Щип, Струмица и други градове. Няколко хиляди тръгнаха от Охрид.

Протестът е срещу правителството на Македония, настоявайки премиерът Никола Груевски да подаде оставка. Страната е в най-тежката политическа криза от 2001 г., предаде Ройтерс. Над 30 000 са участниците  в демонстрацията.  Сред протестиращите се забелязват и албанските знамена. Издигат се лозунги "Груйо, отивай си!", "Сбогом, Груйо", "Сбогом Никола".

Чуват се и лозунги срещу новия министър на вътрешните работи Митко Чавков, който е отговорен за кървавата трагедия в град Куманово. Миналата седмица в града избухна престрелка между полицията и група въоръжени лица.

Протестът бе открит от двама представители на организацията „Студентски пленум говореха на македонски и албански, изтъквайки техните проблеми като студенти, липсата на диалог с правителството. Протестът все още продължава.

Опозиционни лидери заявиха, че някои от протестиращите планират да останат на улиците, докато Груевски не подаде оставка, обвинявайки го в потъпкване на  демокрацията след серия уличаващи подслушани разкрития, които според Запада  хвърлят съмнение върху състоянието на македонската демокрация.

Студентите на Македония нямаме щитове и гумени куршуми. Ние имаме книги, заяви ораторът на студентите.

Студентите на Македония никога няма да кажат „Аве, Цезар, осъдените на смърт те поздравяват“, защото ние няма да бъдем роби и гладиатори.

Политиците мислехте, че имахте монопол над политиката и историята, но нямахте.

Аз съм на 22 години и съм представител на едно поколение, което е жертва на прехода. Не – аз съм представител на поколение, което ще постави демократичните основи на демокрацията и няма да позволи нова война.

Ние Ви показахме какво е демокрация, прозрачност и как да се борите за тях.Да се поклоним на тези студентите, които ни обединиха, заяви ха ораторите на митингите. Протестът беше открит с изпълнение на националния химн на Македония от Ана Костовска. В химна на Македония се отбелязват имената на Даме Груев и Яне Сандански.

Да я освободим Македония. Да изгрее новото слънце на свободата, заявиха студентските оратори.

Водещите на митинга призоваха присъстващите да се поклонят доземи на студентите.

На митинга могат да се видят лозунги: „ Груйо, за тебе бият камбаните“, „Затвор“, „Свобода“ и други.

Груевски, свика свой митинг в Скопие в понеделник вечерта.

 Десетки хиляди започнаха да скандират "Убийци", когато водещият на националния протест в Скопие спомена името на легендарния македонски журналист Никола Младенов, който загина при съмнителни обстоятелства.

Той призова за дълбок поклон пред храбрите македонски журналисти, които рискуваха всичко, за да кажат истината.

Той сравни македонския премиер Никола Груевски с румънския диктатор Николае Чаушеску. "Но има още един Никола и той се казва Никола Попоски, министърът на външните работи. И за тримата: Оставка, каза още той. Множеството го подкрепи.

Той призова правителството да си ходи, както и поиска  затвор за него.

Протестиращите в Скопие поискаха оставката на министъра на здравеопазването на Македония Никола Тодоров.  Журналистът Огнен Янески, който беше организатор на хуманитарната акция за операцията на десет годишната Тамара, която почина преди да й бъдат отпуснати пари за операция в чужбина, заяви:
„Днес Тамара не е сред нас, а виновникът за това има име: Никола Тодоров. Оставка“, заяви Янески.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 МАСРАФ

    0 0 Отговор
    КОЙ ПЛАЩА МАСРАФА ЗА ТОЗИ СКЪП ДЖУМБИШ?
    ТОВА Е БОГАТО И ЩЕДРО ФИНАНСИРАН, ОРКЕСТРИРАН ДЪРЖАВЕН ПРЕВРАТ.
    Това е разплата за всеки който не скача по свирката на чичкото отвъд океана.
    Това е същото което в Украина стана-съботаж на Руския газ за Европа.
    Македония да не участва в доставката на газ чрез "Южен поток" до Европа.
    Македония ще спечели от ДЖУМБИША ТОЧНО ТОЛКОЗ КОЛКОТО БУГАРИТЕ - СРЕДЕН ПРЪСТ.


    "ИСТОРИЯТА Е НАЙ-ДОБРАТА УЧИТЕЛКА,
    НО ИМА НАЙ-ЛОШИТЕ УЧЕНИЦИ" - Индира Ганди

    / не е от Г-л Михо Михуев/
  • 2 ОВЧА МАСА

    0 0 Отговор
    ЩОМ ИМА ГОВЕДА, ЩЕ ИМА И КАСАПИ !

    А БЕ КОЙ ТИ МИСЛИ ДНЕС ЗА НАРОД И ЗА РОДИНА ?

    ПРОСТ НАРОД - НЯМА ДЪРЖАВА.
  • 3 некойси

    0 0 Отговор
    Ами тоя Станишев какво прави там?
Новини по държави: