Last news in Fakti

17 Май, 2015 19:02 1 303 0

Заев: Македония ще бъде държава с една общност

  • заев-
  • македония-
  • държава-
  • общност-
  • скопие-
  • владимир лазаревик
Заев: Македония ще бъде държава с една общност - 1
Снимка: БТА

Лидерът на СДСМ Зоран Заев призова от трибуната на протеста в Скопие Груевски да си отива. Изпращам много ясно послание от всички общности в Република Македония, от всички партии, сдружения и движения - Груевски не отлагай. Самият ти виждаш, че си приключил. Отивай си.

Протестиращите отговориха също с "Отивай си".

Той се обърна към присъстващите да почетат паметта на загиналите полицаи в Куманово.

Заев благодари на чуждестранните гости и политици, които са на площада в Скопие и обяви, че сред множеството е и Бранко Цървенковски.

"Днес след десет години истината вече е факт. Реки от хора по улиците на Скопие от цяла Македония. Груевски не може да направи нищо повече освен да напусне тази сграда /на правителството/. Да свирнем всички, да го събудим и да й помогне на Македония", каза Заев а множеството продължително надуваше свирките.

Заев напомни, че Груевски е изпратил в затвора много опоненти, наказвал е, грабил е сгради, крал е избори, дръзко и безобразно е погазил  законите, отнемал бизнеси, злоупотребявал със силите на реда и на сигурността, правил пазарлъци за името на Македония.

Той призова Груевски да замине, друго решение няма, за да се върне демокрацията, която сгази. За да се изправи наново Македония, която е на колене. На злоупотребите ще настане край. 17 май ще влезе в историята на свободна Македония, заяви Заев.

Той поиска оставките и на главният прокурор, директорите на обществените телевизия и радио". 

Необходим е политически договор за преходно правителство - да организира свободни и честни предсрочни парламентарни избори. Да се създадат свободни медии. Да се върнат всички механизми на свободна съвременна Македония.Да се върнат контролните механизми в държавата, всички механизми на македонската държава. Дойдохме и ще останем докато не върнем мира, спокойствието на гражданите, заяви Заев.

Очаквам обединена Македония, жадна за свобода и демокрация. Европа да помогне с участие за мирна развръзка на демократичната криза. Протестът ни ще бъде мирен, защото няма да има място за насилници, каза Заев.

Той съобщи ключовите точки на СДСМ. "3.5 месеца обещаваме това зло никога повече да се повтори. Този протест потвърждава, че народът иска това. От името на опозицията гарантирам, че Македония ще бъде обща държава, правна и многонационално общество за всички граждани родени тук, без разлика на тяхната различност", каза лидерът на опозицията. Той гарантира, че Македония ще бъде единна, на равноправни граждани горди със своята татковина, свободна. 24 години Македония е една държава две общества. Македония ще бъде една държава с едно общество - горда родина на гражданите. Различията са нашето богатство. Ще построим съвместния живот. Приключи времето на великите патриоти", каза още Зоран Заев и обеща независима съдебна власт, каза Груевски.

Мултикултурата ще я градим от детската градина. Ще градим общество на свободни граждани. Република Македония ще е пример на социална държава. Той посочи как ще бъде реформирана здравната и образователната система.  Ще привличаме чуждестранни инвестиции, но местния бизнес ще е с привилегии. Ще изтръгнем ръцете на политиците от съдебната власт, каза Заев. Той говори и за медийния пазар, който също трябва да бъде реформиран.
Ще стимулираме спорта и културата. Парламентът ще е главен контрольор на властта, каза Заев.

Той призова парите, които са окрадени, да се върнат на държавата и на народа. И обеща да реорганизират администрацията. Всички ще градим единството на Република Македония.

Заев приключи речта си с: Груевски престани да лъжеш народа, че някой иска власт без избори. Дойдохме за свобода, за правото на гражданите да изберат ръководство на свободни и демократични избори. Не мъчи повече себе си и Македония. Оставаме пред парламента докато няма оставка на Груевски. Това е за вас и вашите деца за перспективна Македония, заключи Заев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: