13 Юни, 2015 14:01 1 043 1

Папата е готов да въведе обща дата за Великден?

  • папата-
  • франциск-
  • католически календар-
  • обща дата-
  • великден

Възможно е общата дата да бъде третата неделя на април

Папата е готов да въведе обща дата за Великден? - 1
Снимка: БТА

Според папа Франциск, римокатолическата църква е готова да обсъди обща дата за празнуването на Великден в Рим, Константинопол и Москва. „Срещат се католик и православен и се питат: „твоят Христос вече възкръсна ли? Моят ще възкръсне след седмица” – заявява папа Франциск пред в. „Кориере дела Сера”.

Според католическият календар, денят на Великден се изчислява въз основа на първото пълнолуние след слънцестоене през март. При православните изчисленията са по-сложни. Като правило, разликата между католическият и православният Великден е една седмица, но понякога тя може да бъде и месец. Често Великден съвпада при католици и православни.

Възможната единствена дата

Според вестника, е възможно общата  дата да бъде третата неделя на месец април. Идеята за обединението на датите за Великден, папа Франциск е изразявал мнение и по-рано. Подобна готовност за промяна на календара е имало и по времето на папа Павел VI (1963-1978).

Въпросът за обща дата на Великден може да бъде обект на дискусии на Вселенският (Всеправославен) събор през 2016.

Тази година католиците отпразнуваха Великден на 5 април, а  православието на 12 април.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1234

    0 0 Отговор
    Папата може да иска,но господ дали ще иска?Да си спомни папата преди години,когато не са пуснали православните свещеници в храма по Велик ден Господ,къде е пратил огъня??На вън по колоните на храма ,където са били православните свещеници,а не вътре при католическите,така,че не е важно какво иска папата, а какво иска ГОСПОД!И плюс това православния Велик ден винаги се мени не е на една и съща дата.
Новини по държави: