9 Септември, 2011 08:35 902 0

Не са изключени терористични атаки в САЩ навръх 11 септември

  • ню йорк-
  • сащ-
  • тероризъм-
  • атаки
Не са изключени терористични атаки в САЩ навръх 11 септември - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Департаментът за национална безопазност на американското правителство е заявил, че има достоверна информация за възможни терористични атаки по време на навършващите се вече 10 години от нападението над Световния търговски център в Ню Йорк на 11 септември 2001 г., предаде Би Би Си.

Американските спецслужби не дават подробности за съмненията си, но подчертават, че "действително съществува конкретна, достоверна, но непотвърдена информация за заплаха".

Според телевизия Ей Би Си съобщава, че през август на територията на САЩ са арестувани трима души за подготовка на терористични актове, един от които американски гражданин. Това обаче не се потвърждава от други източници.

Президентът Обама, който е получил информация за заплахите, е наредил на спецслужбите да "удвоят усилията" за предотвратяване на евентуални атаки.

Комисарят от полицията в Ню Йорк Реймънд Кели казва в интервю за Би Би Си, че сред документите открити през май във вилата на Осама бен Ладен в Пакистан е имало материали за подготовка на терористични атаки около 11 септември.

"Няма никакви съмнения, че Ню Йорк сега е много по-безопасен град отколкото преди 10 години, но няма никакви гаранции... Правим всичко възможно за да защитим града, но съвремениият свят е опасно място," казва Кели.

Сред потенциалните опасности полицейският комисар не изключва и "това за което е най-страшно да се мисли - ядрен взрив".

Реймънд Кели оглави нюйоркската полиция скоро след събитията от 11 септември 2001 г. и веднага пристъпи към реорганизация на ведомството, припомня Би Би Си. Беше създаден отдел за борба с тероризма, бяха наети експерти от ЦРУ, а по улиците на Ню Йорк се появиха тежко въоръжени полицаи от специалния отряд "Херкулес".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА