Last news in Fakti

25 Юни, 2015 20:28 999 0

Тайван работи по развитието на демокрацията и правата на човека

  • тайван-
  • ма инцзю-
  • правата на човека-
  • демокрация-
  • среща-
  • общност на демокрациите-
  • freedom house-
  • международния пакт за граждански и политически права-
  • международния пакт за икономически, социални и културни права

Президентът на страната направи своето изявление по време на официална среща с генералния секретар на Общността на демокрациите

Президентът на Тайван Ма Инцзю заяви, че правителството на страната се ангажира с насърчаването на развитието на демокрацията и правата на човека, като същевременно набляга и на регионалния мир и стабилност. Това се случи по време на официалната среща с генералния секретар на Общността на демокрациите Мария Лейснер, провела се в Президентството в столицата Тайпе.

„Като първа република в Азия, Тайван посвещава усилията си на защитата на основните права на своите граждани чрез прилагане на свързаните международни спогодби в законодателството”, каза Ма. Той допълни още, че усилията на страната са били забелязани и доказателство за това са челните позиции, които Република Китай заема в редица глобални класации. По думите на президента страната е регистрирала огромен напредък, съдейки по резултатите от годишния доклад на Freedom House във Вашингтон. „По скалата от  1 до 7, където 1 е най-свободен, а 7 – най-малко свободен, докладът дава на Републиката ни 1 по отношение на политическите права и 2 по отношение на гражданските свободи”,заяви още той.

За да доближи тайванските практики, свързани с човешките права и демокрацията, до международните стандарти, през 2009 г. Ма ратифицира Международния пакт за граждански и политически права и Международния пакт за икономически, социални и културни права.  Други примери за усилията от страна на правителството включват още прилагането през 2012г. на Закона за изпълнение н Конвенцията за премахване на всички форми на дискриминация по отношение на жените и през 2014г. на Закона за изпълнение на Конвенцията на ООН за правата на детето.  През миналата календарна година се приема също и Закон за Изпълнение на Конвенцията за правата на хората с увреждания.

Ма Инцзю е известен в глобален план като изявен миротворец. От встъпването си в длъжност през 2008г. насам той работи по укрепването на отношенията между Тайван и континентален Китай, а резултатите от това са силно осезаеми. Неговите инициативи са насочени още и към намаляване на напрежението в Източно и Южнокитайско море.  Тайванският президент вижда огромен потенциал в предложените от него Инициатива „East China Sea Peace” от август 2012г. и Инициатива „South China Sea Peace”, гледайки на тях като на отличен механизъм за разрешаване на споровете в региона и развитие на икономиката.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА