Last news in Fakti

1 Юли, 2015 11:43 3 470 35

Русия преразглежда законността на Балтийската независимост от 1991 г.

  • балтийската независимост-
  • прибалтийски държави-
  • русия-
  • независимост-
  • крим-
  • украйна-
  • литва-
  • латвия-
  • естония

Главната прокуратура на Русия има пълното основание да преразгледа законността на признаването на отделянето на балтийските държави

Руската прокуратура е започнала проверка дали Съветският съюз е действал законно, когато е признал независимостта на балтийските държави през 1991 година, съобщават руските медии..

В придобиването на независимост от балтийските държави има твърде малко легитимност, коментира РИА Новости.  Естония, Латвия и Литва бяха окупирани от съветските комунистически сили през 1940 г., а СССР се разпада през 1991 г.

Разследването беше описан като "абсурдна провокация" от външния министър на Литва Линас Линкевичус.

Източник от прокуратурата, цитиран от агенция Интерфакс заяви, че разследването на независимостта на балтийските държави е било поискано от двама депутати.

В писмото си до президента Владимир Путин, депутатите Евгений Фьодоров и Антон Романов от управляващата партия "Единна Русия" заявяват, че според  тях с това решение е бил нарушен суверенитетът на бившия Съветски съюз и е бил пуснат в действие механизмът за разпадането на държавата.

Кремъл не е бил запознат с инициативата на руската прокуратура да проверява законността на напускането на СССР на Прибалтийските републики, коментира пред журналисти говорителят на руския президент Дмитрий Песков.

Независимостта на Литва, Латвия и Естония е призната на първото заседание на Държавния съвет на СССР. Той обаче не е имал подобни правомощия: функцията му като преходен орган се е ограничавала единствено до това да избере нов президент на агонизиращия Съветски съюз.

Източникът добави, че няма да има "правни последици", ако признаването на Естония, Латвия и Литва от 1991 г. бъде признато за незаконно.

Трите балтийски държави се присъединиха към ЕС и НАТО през 2004 г.

Руско-балтийските напрежения се повиши след анексирането на Крим и избухването на гражданската война в източната част на Украйна през април 2014 г.

Тежко въоръжени проруските сепаратисти се сръжават ежедневно с украинските правителствени войски.

НАТО засили присъствието си в балтийските държави, в отговор на мащабните руски военни учения в Балтийско море.
Миналата седмица главният прокурор на Русия обяви за незаконно прехвърлянето на Крим от Русия към Украйна през 1954 година.

По онова време Русия и Украйна са републики от Съветския съюз под  упраавлението на комунистическия лидер Никита Хрушчов.

В писмото на прокуратурата се отбелязва, че президиумът на Върховния съвет на Руската съветска федеративна социалистическа република (РСФСР)  и на СССР не е имал пълномощията да взема решения, свързани с териториалните устройства на републиките.

Анексирането на Крим от Русия през март 2014 г. беше осъдено на международно ниво. Руснаците, които живеят там, гласуваха да се присъединят отново към Русия в изключително оспорван референдум.

В Естония и Латвия също има големи малцинства етнически руски, докато в Литва броят на етническите руснаци е по-малък.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Няма край

    0 2 Отговор
    Лудостта на диктатора
  • 2 сссс

    1 1 Отговор
    еееей па тез руснаци не са наядоха на чужди земи значи ама мноу са тапи след 25 години се сетили да преразглеждат ъм до сега къде бяха същата работа като с ходарковски първо гу пуснаха а после се сетили да го разследват.. дет е казал дядо поп късно е чадо ... да преразглеждаш и да разследваш.. прибалтийците си го преместиха у другия крачол хи хи хи
  • 3 раптор

    3 0 Отговор
    Това според мен е ход на Кремъл, с който се цели да вкарат в тотална паника управниците на прибалтийските РЕПУБЛИКИ и да почнат да губят контрол. Да дойдат нови, по дружелюбни такива, та да не ни струпват танкове и да играят опасни военни игри баш до границите ни!

    Коментиран от #4, #7

  • 4 сссс

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "раптор":

    следващият ход на кремъл ; русийската прокуратура ще преразгледа правилноста на освобождението на България от башибузушко робство и предлага да върне България в границите на османската империя понеже българия влязла в нато и е приела 40 американски танка на своята територия ииикоито застрашават границите на росийската империя хихихи

    Коментиран от #5, #19

  • 5 раптор

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "сссс":

    Виж чиче, ако не бяха нашите свръх ракети, заредени със свръх бомби, тия НАТОвски учения щяха да се водя на територията на Русия! Щяха да ни спретнат живот почти като този на иракчаните... На нас! Космическия народ! Спасител на човешката цивилизация... Така, че ще преразглеждаме всичко което се налага! Всички са ни длъжници, а ние не се чувстваме компенсирани... особено след няколко предателства! Само да ни докосне някой, този път няма да сме благородни като дедите си! Взимаме всичко!

    Коментиран от #9

  • 6 некойси

    1 0 Отговор
    Чак става смешно вече.
    Тия хора са минали на някакви по-твърди наркотици изглежда.
  • 7 Правда

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "раптор":

    Алооу разбирачев, какъв ход на кремъл те гони теб ? Като не ги разбираш тези неща по добре си мълчи и не се прави на гоуем политолог.Чети по вече газета ру , ще бъдеш щастлив и няма тогава да изглеждаш толкова тъпо. Ето ти я статията (какво мисли кремъл по въпроса)на руски език и като не чаткаш н е плямпай много. "Кремль не знал об инициативе проверить законность выхода Прибалтики из СССР
    01.07.2015, 12:23 | «Газета.Ru
    "Кремль не был знаком с инициативой депутатов о проверке законности выхода Прибалтики из СССР. Об этом сообщает РИА «Новости» со ссылкой на пресс-секретаря президента России Дмитрия Пескова.

    «В Кремле не были знакомы с этой инициативой. И я, честно говоря, затрудняюсь с пониманием сути этой инициативы», — заявил Песков.

    Ранее стало известно, что Генеральная прокуратура России проверяет законность признания независимости Латвии, Литвы и Эстонии Госсоветом СССР в 1991 году.

    Литва данное расследование сочла провокацией."

    Коментиран от #8

  • 8 раптор

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Правда":

    Изразих предположение... Спокойно! И със сигурност не съм далече от истината, въпреки откъсите които си публикувал...

    Коментиран от #10

  • 9 сссс

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "раптор":

    продължавайте да преразглеждате нека цял свят да ви се смее на простотиите и най важното да не забравите разгедате вапроса за това законно ли руския цар е продал Аляска на ВЕЛИКИТЕ АМЕРИКАНЦИ и това дали американците са изплатили всички центове на руската империя и да си я искате обратно заедно с хилядите тонове злато и милионите барели нефт които каубоите са откраднали от руската Аляска хихихи ДЕЙВСТВАЙТЕ хахаха

    Коментиран от #11

  • 10 Правда

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "раптор":

    Спокоен съм не се притеснявай , но си доста далече
  • 11 раптор

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "сссс":

    Това е законно! Платили са си всичко САЩ, а ние сме продали Аляска защото сме се опасявали, че Британската империя ще ни я отнеме, а ние не сме имали достатъчно сили да я задържим! От Канада са се надигали преселници...
    А до правда - защо да съм далече? Така и не разбрах! Че вместо Кремъл е трябвало да използвам - руската власт ли? :)

    Коментиран от #13

  • 12 ЖидоФский

    1 0 Отговор
    Въпрос:
    С кого граничи Русия?
    Отговор:
    С когото си поиска!
  • 13 сссс

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "раптор":

    гледайте да не забравите да преразгледате дали е било законно когато гръмна чернобил а вие мълчахте кът пундьовци и не предупредихте населението да се старае да оди колкото си може по малко по улиците и даже задължихте хората да излязат на първомайска манифестация все още няма наказани хора за това долно престъпление за хидядите облъчени и в последствие разболялите се хора. НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ и да не забравите още да намерите и да НАКАЖЕТЕ виновниците за газенето с танкове на мирни мирни хора в прага и будапеща и за разстрела на мирните демонстранти във вилнюс баку тбилиси и москв по времето на путча НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ТОВА ВЕКЕ НЕ Е ЗАКОННО

    Коментиран от #14

  • 14 раптор

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "сссс":

    Сега преразглеждаме неща които са в наша полза... Другите да съдят за нашите грехове... И без това противниците ни не са спирали! А колко са ни мамили? Нали нямаше да има бази до Русия? Виж, че в прибалтийските страни се създава психоза и паника, която води до загуба на доверие между страните! Каквото повикало - такова се обадило! Те за гейовете държаха сметка на Русия. Сочи им било скапано. АЕЦ Белене - скъп; Южен Поток - не се движил по план, нека преустановим за малко. Укриват чеченски терористи, перат пари на олигарси, нападат наши съюзници... И кои са тези които го правят? Основно САЩ, чрез техните марионетки! Чу ли, че ЦРУ е помагало на ам. фирми да извършват промишлен шпионаж на френски компании? Това е само върха на айсберга сънчо! Не ще Русия диктат и двойни стандарти.

    Коментиран от #17, #18

  • 15 сссс

    1 1 Отговор
    е да и вие обещахте териториална цялостност на украйна и другите бивши републики когато трябваше след разпада на ссср да върнат ядреннното оръжие но най нагло ги излъгахте на молдова взехте приднестровието на грузия абхазия и осетия е кво тогава се надувате за някакви си там бази да и да не забравите да проверите законно ли са излези от империята още азиятските републики и финландия и си ги искайте обратно... ще ги гледате вие вече тях през крив макарон
  • 16 onq s konq

    1 1 Отговор
    Русия осезателно се превръща в Германия непосредствено преди Втората св война, а Путин -в Хитлер.А повод за война ще се намери без проблем,защото Украйна изобщо не ги устройва,а искат да поробят цяла Европа!Естествено ще си го получат от Целия свят,но цената ще бъде несъизмерима с тая от Втората световна!
  • 17 Правда

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "раптор":

    Виж се ти сам какво си написал "Сега преразглеждаме неща които са в наша полза." и ти си седнал да ми плачеш за двойни стандарти. Като ще разглеждате , карайте наред , а не само това което на вас ви оттърва. Щом толкова не ви харесват курвенските ходове , откажете се и вие от тях.
  • 18 сссс

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "раптор":

    видя ли тук съседната новина за новоткрите посолсва в хавана и вашингтон не спете къде е генералната прокуратура да разследва дали тези посолства са законни ДЕЙВСТВАИТЕ ДРЪЖ ДРЪЖ
  • 19 Ристо Финландеца

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "сссс":

    Спорно е доколко балтийските страни са "чужди". След Пьотр Первый и някои от наследилите го императори балтийските земи са в руски ръце. Спечелени са в жестоки боеве с поляци, германци, шведи. В общи линии, съвременна Литва няма много общо със средновековната, защото Литва и Полша са били обща държава (жечпосполита).

    Съвременна Финландия се отделя едва 1917 г., след разпада на Руската империя. С оглед защита от СССР Финландия се сближава с Швеция и така днес като втори официален език в страната имаме шведски, а не руски (който обаче всички знаят).

    В Прибалтика и трите държави са с буфер от 30% рускоезично население, което въобще не се и опитва да учи фински (в Естония) или латишки и литовски. Съответно и мнозинството от рускоезичните нямат гражданство на Прибалтийските републики.

    Смешното тук е, че всички са убедени как земите на Прибалтийските държавички са чужди - ами, никак не са! И ако един век са самостоятелни, то триста години не са - винаги са принадлежали на някого, като от 1770 насам - предимно на Русия. Дори са част от Руската империя преди разпада й през 1917, а после са за кратко свободни. И по всяко време могат да си ги вземат!

    Ако смятате, че нашите съседи също не си "проиграват" стратегийки за нашите земи, то жестоко се лъжете - мине време и се появи атлас с карти на съвременна Турция до Бургас, мине още време и в техните карти България се смалява до Стара планина. Протести от наша страна, формални извинения от турска и след някой и друг месец пак наново карти на България със смалена територия...

    Бях чел даже, че в конкретен американски сайт се споменава как България е "отцепил се турски щат"... А вие си мислете, че 21 век е въплъщение на демокрацията!😁

    Коментиран от #21

  • 20 ккк

    2 0 Отговор
    Интересно , защо ли непреразгледат зделката за Аляска . ха , ха , ха

    Коментиран от #22

  • 21 сссс

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "Ристо Финландеца":

    Добре де Ристо , но не разбрах ти сега какво предлагаш, щом тия земи били на Петър първи - да изгоним всите естонци , латвийци , латиши , да оставим там трийседте процента руснаци и да върнем тия земи на Русия , че не им стига земята ли ?

    Коментиран от #25

  • 22 ккк

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "ккк":

    Алоо що пишеш с моя ник?Толкова ли не можеш да си избереш друга комбинация от букви?
  • 23 ссссс

    0 1 Отговор
    хаха путин нправо ги прай дии и щасливи...

    и санкциите не действат путин прай кот си иска, центаджиите бесни





  • 24 опи

    1 0 Отговор
    Водкаджиите не могат да преживеят ,че нормалните хора от прибалтика се отделиха от тях. Жалки алкохолици
  • 25 Ристо Финландеца

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "сссс":

    Показвам каква е реалната ситуация там, без да правя предложения и контрапредложения. Уверен съм, че думите ми на незначителен коментиращ Интернет трол няма да достигнат до господин Путин и говорителя на Кремъл - Дмитрий Песков, така че ... Никакви форумни предложения не важат!😁


    Работата е там, че както ние, като българи, спокойно можем да предявим претенции към съседни нам държави за суверенитета над една или друга област и територия, така и Русия е в пълното си право да постъпи по този начин. Ние сме владяли огромни територии на Балканите, допреди 100 години сме имали и реална възможност да получим излаз на Беломорието, да грабнем по-голямата част от Македония (това преди 70 години)...

    Същото е и с Русия - Южна Балтика е била руска и немска допреди същите 70 години - Калининград, Данциг, Източна Прусия и трите държавички.

    Реално, за да бъдат "изгонени" тези три народа, ще е нужен Сталин или негов достоен наследник - почти невъзможна мисия, а съм сигурен, че сам ще ми споменеш как Сталин е разселил половината жители на трите балтийски държави из Централна Азия и Сибир. Днес това няма как да стане!

    Решението на руската прокуратура обаче води до две неща - първо, до възможност от предявяване на претенции в бъдеще, не сега; и второ, едни другари от Върховния съвет може да им бъде потърсеня отговорност впоследствие, макар че май всичките са покойници (без Горбачов).

    Ще видим какво ще излезе - пряка инвазия с танкове и самолети едва ли ще видим.
  • 26 Juliy

    1 1 Отговор
    Знаете ли ,че брутният продукт на глава от населението в Прибалтика е няколко пъти по-висок от този на Русия.И това стана само за 20 години-от както успяха да се измъкнат от империята на злото.
  • 27 Стар Българин

    0 1 Отговор
    Американците искат да са господарите на света, но няма да им се получат работите. Лакомията им за власт и чужди богатства става все по-голяма с всеки изминал ден.

    Масово хората не могат да разберат това, и всеки който вижда американското лицемерие, го вкарват в графата "русофил" или "рубладжия. Знаете ли колко народ от западна Европа е проумяло истината, и те ли са рубладжии ? Какво, търсите си нов господар ли, братя българи, че заемате страна?

    Коментиран от #28, #30, #31

  • 28 Juliy

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Стар Българин":

    Дедо нещо те боли главата.Американците могат да си живеят изолирано от другите и това да не ги бърка.Имат си абсолютно всичко.
    Ти си стой при твоя господар с ватенката и сапагите дето се къпе като изтрезнее,но това му се случва рядко и не се тревожи за другите.
    Все пак избора е цивилизационен!
    Или си с с Европа , или с Беларусия,Казахстан,Таджикистан и т.н.
    И не си ми брат.Твоите братя ги видяхме на какво са способни.Що не вземете да си оберете крушите и да емигрирате в Сибир!

    Коментиран от #29

  • 29 Стар Българин

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Juliy":

    А за неутралитет, чувал ли си?

    Да, явно не си ми брат. Моите братя са тези, които не се кланят на никого, били те американци, руснаци или к'вито и да са!

    Явно твоите братя се тези , които дават парата срещу дупе.

    ЧаоО и давай съвети на някого друг къде да емигрира!
  • 30 Десислава Димитрова

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "Стар Българин":

    маса народ от западна европа е прозрял истината и се изселва масово в сибир-комплексарски историики на твърдолинеен бкп -атакист :)!освен депардио дето стана руснак и ползва двоини стандарти за се бе си хем п...л хем путиновист ,други прозрели западняци няма !
  • 31 Десислава Димитрова

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "Стар Българин":

    явно се задава нова студена война ,нов глад в русия и ново руско спасение от европа и сащ.демек нищо ново на хоризонта от последните 100 години!
  • 32 българин

    1 0 Отговор
    балтийските републики са членове на нато и русия само може да си спомня с умиление когато те са били под руско робство
  • 33 Киро

    0 0 Отговор
    За разлика от всички масковски тролове тук, аз съм ходил много пъти и в трите републики и ще ви кажа няколко неща:

    Има огромна неприязън към държавата Русия, патили са зверски, не искат и да чуват за ушанките!
    Самите руснаци, които живеят там, масово не искат да се връщат в Русия или пък да се присъединяват. Има някаква жалка клика от бивши военни, забележете - които не са искали да се върнат след независимостта, които сега скимтят нещо, но дори техните деца не щат да имат нищо общо с Русия като държава!

    В Латвия има закон, при който ако не знаеш латвийски, не можеш да си гражданин на Латвия! Браво за което! И дъртите руснаци не са граждани на Латвия.

    И в трите страни ако заговориш на английски или какъвто и друг език на цивилизована държава отношението е съвсем друго, в сравнение ако заговориш руски!

    Единственото наследство, оставено трайно от руснаците, е алкохолизмът! Те всъщност друго и не могат да предложат.
  • 34 ссс

    0 0 Отговор
    хаха путин нправо ги прай диви и щасливи...

    и санкциите не действат путин прай кот си иска, центаджиите бесни
  • 35 Киро

    0 0 Отговор
    Ушанките са озверели от мизерия вече, искат да идват в Европа, май?!

    Неее, стойте си при Путя, той ще ви оправи!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания