Last news in Fakti

8 Юли, 2015 18:51 2 510 6

Жан Клод Юнкер и Манфред Вебер: Кризата в Гърция засяга България

  • жан клод юнкер-
  • гърция-
  • българия

Според Юнкер двете държави също трябва да имат думата по въпроса. Вебер бе категоричен

Жан Клод Юнкер и Манфред Вебер: Кризата в Гърция засяга България - 1
Снимка: БТА/AP

Председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер заяви, че България и Румъния също трябва да имат думата относно дълговата криза в  Гърция, съобщи  белгийското издание rtbf.de.

Според  Юнкер в обсъжданията по дълговата криза в Гърция трябва да се чуе мнението и на страните извън еврозоната, които също са заплашени от последиците при създалата се ситуация.

„Кризата в Гърция засяга още България, Румъния и други държави. Техният глас трябва да се чуе. Не би било справедливо да изключим от дискусията страните, които не са част от еврозоната.“, отбелязва Юнкер. 

Германският евродепутат Манфред Вебер Християнсоциалния съюз произнесе реч срещу гръцкия премиер Алексис Ципрас.

Ципрас говори пред депутатите в сряда, а след това беше изказването на Вебер.

"Искам да говоря и за солидарност. Гърция се намира в тежки времена. Затова Жан-Клод Юнкер предложи помощ от 35 милиарда евро, които вие отказахте. След северната ви граница е България. България е членка на Европейския съюз. Като опитен политик знаете какви са условията, в които хората там живеят. Как всъщност бихте могли да обясните на българите, от гледна точка на солидарността, че Гърция не може да понесе повече съкращения, макар че в пет членки на еврозоната минималната заплата е по-ниска от тази в Гърция? Мислите ли въобще за тези хора?

И още за честта – честта на другите в Европа. Когато говорите за подстрижка на дълга, моля ви, не лъжете хората. Защото тази подстрижка на дълга няма да я платят чуждестранни финансови институции, банки, някакви си финансови пазари. Преструктурирането ще бъде платено от Португалия с 3.5 милиарда евро и от Испания с 24 милиарда евро. Ще плаща някой земеделец от Португалия, медицински сестри от Словакия, администратор от Хелзинки."

"Нека говорим за доверие и надеждност", заяви Вебер. "При първата си реч през февруари вие обещахте да представите програма с реформи. И до днес няма конкретни предложения от страна на Гърция – основа, която да се обсъжда. Вие унищожавате доверието в Европа, останалата част от Европа ви няма вече доверие", каза Вебер.

Той припомни изказванията на гръцкия министър на отбраната, който заплаши, че ще "пусне вълни от бежанци в Европа", ако Европа не плати. Варуфакис пък "определи партньорите си в Португалия, Испания, Белгия като терористи, защото сме искали да всяваме страх. Всъщност очаквах премиерът на Гърция да дойде тук и да се извини за тези неприемливи изказвания", заяви германският евродепутат.

"Вие, господин Ципрас, говорите за достойнство – ключов термин в политиката в Гърция. Знаете ли какво принадлежи към достойнство? Истината, честността. Вече бившият финансов министър на Гърция излъга гърците. Каза, че във вторник банките ще са отворени. Днес е сряда и банките все още са затворени. Вие не казвате истината на хората. Това е недостойна политика."

"Искам да говоря още за достойнство. Към това принадлежи и въпросът с какви приятели са обграждаме. Погледнете вляво и дясно – стоят и ви аплодират европейските екстремисти – Льо Пен, Щрахе (Хайнц-Кристиян Щрахе, лидер на дясноцентристката Австрийска партия на свободата), Луке (Бернд Луке, лидер на германската евроскептична партия "Алтернатива за Германия"). И да не пропускаме – Фидел Кастро ви поздрави за големия успех. Обграждате се с грешните приятели", заяви Вебер.

Редица евродепутати, включително и от социалдемократите, красноречиво изразиха негодуванието си от речта на Вебер и започнаха шумно да го освиркват.

Тогава председателят на Европейския парламент Мартин Шулц (също социалдемократ) прекъсна германския консерватор, за да въведе ред в пленарната зала.

"Вие, господин Ципрас, обичате провокациите. Ние обичаме компромиса, вие обичате провала, ние обичаме успеха. Вие разделяте Европа, ние обичаме Европа", заключи Вебер.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Девон

    1 1 Отговор
    Котато дипломатичният тон отстъпи и нещата се кажат в прав текст!
  • 2 по темата

    0 0 Отговор
    Юнкер и останалите идиоти, които наливаха пари в Гърция за да я приемат в еврозоната сега се правят на ощипани моми и се опитват да настроят държавите една срещу друга за да замажат престъпното си дело, което ще плащат народите, а не брюкселските п...ли.
  • 3 onq s konq

    1 0 Отговор
    Не е проблем да бъде изритана Гърция-въпросът е,че ще я грабне Русия и последствията ще бъдат непредсказуеми за световния баланс на силите.Отделно дето гърците много бързо ще осъзнаят че вместо тройно по-големите субсидии на еврофондовете/най-вече в земеделието/ в сравнение със страните от бившия Източен блок,Русия им предлага великодушно "хляб и вода".Следват "неудобни въпроси" от страна на гърците,успокоителни отговори от страна на Русия от типо "късно е чадо,мандалото падна" и като резултат-ГРАЖДАНСКА ГЛАДНА ВОЙНА НА ЮЖНАТА НИ ГРАНИЦА!
  • 4 Ефрейтор Швейк

    1 0 Отговор
    колкото слона клати мравката....то у бугарско само комунета и руснаци щом и от дпс всички са от държавна съгурност и работят във тясно сътрудничество със воленка сидерова и за руските интереси гаси държавата...ако не вервате от евросъюзо елате ни на гости да видите дека си давате парите а ни руски танкове ни американски гаси държавата?!
  • 5 сссс

    0 1 Отговор
    добра перспектива за развитие на ес предлага юнкер

    гърци сваляйте заплатите като до българските нива

    хахаха ес е една фалирала пирамида
  • 6 капитан петко

    1 0 Отговор
    правилно ни казва човека!!
    докато злобеем и злорадстваме ще се получи ефекта на бумеранг!!
    не се знае кога ще закъса кочинката ни? маке донските студенти дето наливат бензин в огъня обаждайки се от нужника няма да ни помогнат!!! те само се чудят как да ни навредят!!!
Новини по държави: