Last news in Fakti

9 Юли, 2015 14:51 1 807 1

Бундесбанк: ЕЦБ да спре парите за Гърция

  • бундесбанк-
  • гърция-
  • банки-
  • средства
Бундесбанк: ЕЦБ да спре парите за Гърция - 1
Снимка: АП/БТА

Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да продължи с политиката на замразени заеми за Гърция и контролът над капиталите трябва да се запази до този момент, в който Гърция постигне споразумение със своите кредитори.

Това заяви управителят на германската централна банка Бундесбанк (Bundesbank) Йенс Вайдман. Той е и член и на управителния съвет на ЕЦБ.

Йенс Вайдман смята, че трябва да бъде постигнато споразумение на Гърция с нейните кредитори. Банкерът смята, че каза, че е трудно да се направи разграничение между неликвидност и неплатежоспособност "в реално време", централните банки трябва да са наясно къде са границите.

Той е открит противник на спешните помощи ЕLA, от които от месеци се възползват гръцките банки.

Таванът на тези спешни заеми от една седмица е замразен на

равнище от около 89 милиарда евро след провала на преговорите между Атина и нейните кредитори.

"Освен това, съмнения за платежоспособността на банките в Гърция, са законни и повишаващите се с всеки изминал ден", каза Йенс Вайдман.

Експерти посочват, че ключова дата за ЕЦБ ще е 20 юли, когато Атина трябва да изплати €3,5 млрд. по спасителната си програма.

Четирите големи гръцки банки ще бъдат закрити или погълнати от други в рамките на преструктурирането на банковия сектор на страната, което цели излизане на Гърция от икономическата криза, съобщи Ройтерс, като се позова на европейски източник. Става дума за така наречените "системни банки": Националната банка на Гърция, "Юробанк", "Пиреос" и Алфа банк.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ефрейтор Швейк

    0 0 Отговор
    точно акуратно бързо и то по-немски да ги видим гърците колко добре свирят на бузуки и колко умряло им е сиртакито вече.