Last news in Fakti

12 Юли, 2015 09:57 1 398 0

Последен шанс за Гърция?

  • гърция-
  • последен-
  • шанс

Важни срещи в Брюксел

Държавните и правителствени ръководители на Европейския съюз ще се срещнат тази вечер в Брюксел за извънредна среща на високо равнище по проблемите на гръцкия дълг.  Преди срещата на върха на ЕС ще има среща на лидерите на 19-те страни от еврозоната.

Наблюдатели в Брюксел смятат, че тази среща може да е последният шанс да се предотврати разпадането на гръцката банковата си система.

Преди седмица, на референдум гърците отхвърлиха условията на кредиторите, които изискват мерки за икономии и бюджетни съкращения и реформа на икономиката.
 

Същевременно вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг" съобщи, че вариантът за излизането на Гърция от еврозоната е бил сондиран от германския финансов министър Волфганг Шойбле.

Той е споделил с други страни от еврозоната документ, в който се защитава позицията, че планът за реформи на Гърция е неадекватен и опциите са

или Атина  да си подобри предложенията,

или да напусне еврозоната за най-малко пет години, съобщава изданието. Предложението е било съгласувано с германския канцлер Ангела Меркел.

Мнозина в Европейския съюз, включително и ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, предупредиха, че гръцкото "не" на референдума може да означава излизане на Гърция от еврозоната и дори от ЕС.

Все пак, в ранните часове на събота гръцкият парламент одобри радикални реформи, насочени към подобряване на публичните финанси.

в събота вечерта Еврогрупата (финансовите министри на 19-те страни от еврозоната) даде предпазлива оценка на предложеният план от Алексис Ципрас. Много министри коментираха, че тези мерки са недостатъчни и закъснели.

Основният проблем обаче, според тях, е проблемът за липсата на доверие на гръцкото правителство. "За програмата на Гърция има все още много въпроси, съществува и големият проблем с доверието - дали гръцкото правителство ще изпълни обещанията си? Нужни са много усилия за да се върне доверието, Каза пред репортери преди срещата на министрите на ръководителя на Еврогрупата Йерун Дейселблум.

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле пък заяви, че "преговорите ще бъдат много трудни", и бързи резултати не се очакват.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: