14 Юли, 2015 21:05 1 219 4

Бежанците: Стената в Унгария няма да ни спре

  • стена-
  • унгария-
  • сърбия-
  • бежанци-
  • спре-
  • мигранти-
  • граница-
  • война

Бих направил всичко, само за да избегна връщане в Сирия, сподели бежанец

Бежанците: Стената в Унгария няма да ни спре - 1
Снимка: БТА/ AP

Стената в Унгария няма да ни спре. Това заявиха бежанци по повод решението на Унгария да изгради стена по южната си граница със Сърбия в опит да спре техния приток.

„Чухме за стената. Преминаването й ще бъде опасно, но ние искаме да преминем границата. Ако бъдем отпратени обратно, ще опитаме пак. Бих направил всичко, само за да избегна връщане в Сирия“, сподели пред сръбския сайт b92.net 20-годишен сириец.

„В Сърбия съм от четири дни. Планирам да отида в Германия през Унгария. Стената няма да ме спре“, сподели друг бежанец.

В понеделник унгарската армия започна изграждането на 150-метров участък. В покрайнините на град Морахалом бяха забелязани булдозери и друга тежка техника.

„Дневно около 1000 мигранти нелегално преминават границата. Нелегалната имиграция се е превърнала в сериозен проблем“, съобщиха унгарските власти.

Около 80 000 мигранти и бежанци са достигнали Унгария през тази година. 80% от тях са от разкъсваните от войни Сирия, Ирак и Афганистан.

Повечето от тях търсят убежище, но бързо се насочват към други, по-богати държави като Германия и Швеция. Правителството на премиери Виктор Орбан е твърдо против имиграцията от страни извън Европа, припомня „Гардиън“.

Неправителствената организация за защита на човешките права „Амнести Интернешънъл“ определи като „срамно“ отношението на балканските държави към бежанците.

Изграждането на бариерата по протежение на границата (дълга 175 километра) ще струва на страната 20 милиона евро.

Карол Пап, директор на унгарската полиция, заяви, че съвместните патрули на унгарски и сръбски полицаи вече са дали значителни резултати в предотвратяването на незаконно преминаване на границата, съобщи Balkaninsight.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Манго Джери

    0 0 Отговор
    Ало, журналистите, 150 МЕТРОВА СТЕНА, това сериозно ли е?

    Коментиран от #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 миседниш накура

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Манго Джери":

    е как да не е сериозно,нали наши журналисти са го писали,може ли да се съмняваш,че има грешка в метража...пък ако е 3-4 сантиметра по-къса/дълга няма да ги съдим жестоко ;)
  • 4 миседниш накура

    0 0 Отговор
    пускайте ги да ходят в германия-нали от германия бяха дошли някви дрогирани да събарят оградата по нашата граница и да ги канят с "добре дошли" ако трябва с автобуси да им ги карат за по-бързо и удобно
Новини по държави: