Last news in Fakti

4 Август, 2015 10:24 939 1

В Косово ще съдят албанци за убийствата на сърби

  • косово-
  • албанци-
  • сърби

Международни съдии и прокурори ще бъдат изцяло ангажирани в съдебния процес, които ще се провежда извън Косово, най-вероятно в Холандия

Парламентът в Косово в понеделник прие промени в конституцията, с което се позволява създаването на специален съд за преследване на бивши полеви командири за военни престъпления. Сред подсъдимите се очакват да бъдат и албанци, които са обвинявани в избиването на стотици цивилни сърби, съобщава АП.

120 местният парламент прие промяната в конституцията с 82 гласа „за“ и 5 „против“. Гласуването идва на фона на засилен натиск от Запада за промяна на законодателството. През юни парламентът не успя да приеме поправката заради съпротивата на бивши полеви командири, които в момента са политици.

В момента депутатите трябва да приемат закона за създаването на специалния съд. За това е нужно просто мнозинство от 61 гласа, което няма да е проблем.

Международни съдии и прокурори ще бъдат изцяло ангажирани в съдебния процес, които ще се провежда извън Косово, най-вероятно в Холандия.

Премиерът Иса Мустафа заяви, че създаването на съда отразява международните такси, че съдебната система на Косово не е в състояние да се справя с подобни дела.

A доклад за 2010 г. на Съвета на Европа заяви, че Хашим Тачи, бивш бунтовнически лидер, който е вече политик, е обвиняван, че целенасочено е избивал сърби, роми и други етнически албанци. Тачи отрича обвиненията.

Етническите албанци в Косово водеха партизанска война срещу Белград. Действията ескалираха през 1998-99 г. Това предизвика намесата на НАТО и създаването на протекторат под международно управление. Косово се отделили от Белград през 2008 г. със силна подкрепа от Съединените щати. Много членове на разформированата Армия за освобождение на Косово все още са считани за герои. Сърбия отхвърля отделянето на Прищина.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ссс

    0 0 Отговор
    ше са сетите