Last news in Fakti

6 Август, 2015 11:51 1 465 4

Отхвърлянето на ядрената сделка с Иран е призив за война

  • сащ-
  • иран-
  • ядрена сделка-
  • война

Членовете на Конгреса са подложени на силен натиск от израелските групи по интереси за отхвърляне на сделката

Отхвърлянето на ядрената сделка с Иран е призив за война - 1
Снимка АП/БТА

Американският президент Барак Обама настоява ядрената сделка с Иран да бъде завършена и подпечатана, обвинявайки опонентите й в "продажба на фантазия".

В реч в университета на Вашингтон той заяви, че споразумението има публичната подкрепена от всяка страна по света, с изключение на Израел, съобщава Би Би Си.

Той описа предстоящо гласуване за вдигане на санкциите в Конгреса или като гласуване за война или за мир.

Членовете на Конгреса са подложени на силен натиск от израелските групи по интереси за отхвърляне на сделката. Обама описа договора като "най-здравото споразумение за неразпространение, което някога е договаряно".

Той приравни тези, които се противопоставят на сделката с привърженици на американската инвазия в Ирак.

"Същият начин на мислене, в много случаи предлаган от едни и същи хора - които сякаш нямат угризения относно това, колко пъти ще сгрешат - доведе до война, която направи повече за укрепването на Иран и повече за изолацията на Съединените щати, отколкото който и да е друг наш предишен или настоящ ход."

В конферентен разговор, организиран от една еврейска организация в сряда, израелския премиер Нетаняху отхвърли идеята, че един глас против сделката е глас за започването на война. Вместо това гласуването за сделката е по-вероятно да доведе до война, изтъкна Нетаняху .

"Това ще предизвика ядрена надпревара в региона", заяви Нетаняху. "И това ще подхрани тероризмът и агресията на Иран, която би предизвикала война, може би най-ужасяващата война от всички до сега."

"Мирът не е отсъствие на конфликт", заяви Обама в речта си, цитирайки президента Роналд Рейгън. "Това е способността да се справим с конфликта с мирни средства."

Президент Джон Ф. Кенеди през 1963 г., говори на същото място в университета на Вашингтон в подкрепа на дипломацията със Съветския съюз.

Сделката с Иран се счита за постижение в наследството на Обама за външната политика. Той и неговите помощници ще работят през лятото, за да убедят Конгреса да подкрепи сделката. Ядрената сделката призовава Иран да намали обогатяване на уран в замяна на освобождаването на милиони долари в замразени активи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сссс

    0 1 Отговор
    аве русия се разбра с иран ве ...нямате думата там и да са напъвате все тая ..бита карта сте
  • 2 сссс

    1 0 Отговор
    ето америка се разбра с иран ве ... а руснаците нямате думата там и да са напъвате все тая ..бита карта сте рашкииии... сега като свалят на иран ембаргото за нефта цената му ще падне още и рублата ке отиде на кино от 6 до 5 а руските тролоизачи хептен ке изкукуригат..хахаха
  • 3 сссс

    0 0 Отговор
    негара скоро благодари публично на путин че е направил много по ядрената договорка с иран

    хаха американските тролове бесни
  • 4 сссс

    0 0 Отговор
    от кога на негъра му трябва повод за война хихи.. досега без повод бяха за петролец само .. жалко че нямат сащ петрол и газ както русия хихи