Last news in Fakti

18 Август, 2015 22:50 2 786 20

Иран и Русия ще правят общ изтребител

  • иран-
  • русия-
  • изтребител-
  • с-300-
  • пво

Москва и Техеран подготвят договор за доставка на ПВО комплекса С-300

Иран и Русия ще правят общ изтребител - 1
Снимка: АП/БТА

Иран и Русия водят  преговори за съвместно производство на изтребители, заяви в Техеран военният министър на Ислямската република Хосейн Дехкан. Той посочи, че Москва се е съгласила за съвместно проектиране и производство на боен самолет, съобщават иранските медии, цитирани от Интерфакс.  

В областта на производство на изтребители ние няма да сътрудничим с никой друг освен с Русия, заяви Хосейн Дехкан.

Той не пропусна да отбележи, че следващата седмица иранска делегация ще пътува до Русия, за да подпише договор за доставката на 4 комплекса от ПВО системата С-300.

През юни руският производител на С-300 „Амаз-Антей” заяви, че е готов да ги достави, но само при сключен нов договор. През 2007 г. Русия и Иран подписаха договор за доставката на пет дивизиона за $800 млн. Наложените през 2010 г. санкции от ООН на Техеран принудиха тогавашният президент Дмитрий Медведев замрази действието на договора. През април сегашният президент Владимир Путин премахна забраната за доставка на С-300 за Иран.

Израел вече на няколко пъти изказа опасения, че превъоръжаването на Техеран с руско оръжие е насочено срещу Тел Авив.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сссс

    0 0 Отговор
    олееее.. американските тролове бесни хихи ..никой не бръсне нато и янките за слива хахахахаха голям цирк сечено
  • 2 ссс

    0 0 Отговор
    хахаха русия въоражава иран ..хич не ги интересува ко мисли америка за ядрената програма на иран ... с тези комплекси С-300 „Амаз-Антей”

    янките духат супата само ще стоят и гледат как иран трупа военна мощ и става ядрена държава хахахахаха


    путин ги прай луди направо разказа им играта отвсякъде
  • 3 Рондо

    0 0 Отговор
    Имаше виц: За какво воюват Иран и Ирак? Ами за купата на съветската армия.Саддам я видя,сега ще я види и Техеран.
  • 4 Рондо

    0 0 Отговор
    Всичките тези ирани и бриксове са за демонстрация пред света ,че и Русия съюзници има.Нищо няма-тези са толкова мнителни че и помежду си периодически се изтребват.Нов ПР явно има Кремъл,но не го бива-като кръпки стоят такива напъни-личи си.
  • 5 mediator37

    0 0 Отговор
    След като Турция произведе собствена ракета, танк и сателит (дали вършат работа е друг въпрос) , нормално е всяка гаражна работилница да има амбициите да направи изтребител.
    Кооперативът на Иран с Русия иде да прикрие директния внос на руски изтребители, за да не цвърчат САЩ и Израел. Вероятно само боята и надписите по корпуса ще са ирански.
  • 6 Juliy

    0 0 Отговор
    Мдаааа,като минат веднъж евреите и нищо няма да остане от вечната руско-иранска дружба.
    Другият вариант е да ги посетят афганистанските козари.Те са стари приятели на великата съветска авиация.
    Янките ще стоят отстрани и ще наблюдават краш стеста.
  • 7 Дошо

    0 0 Отговор
    Хахахаха некадърните руснаци сега пък до Иран опряха.Индииците им го осочиха с електрониката на Т50 и сега първобитна велика Русия ще се моли на Иран.Няма такъв смях.Тия горките са толкова зле, че само русофилистиците не могат да го проумеят.
  • 8 Киро

    0 0 Отговор
    Хаха, не е ли забавен факта, че именно големия приятел на Русия - Иран, ще бъде основната причина за фалита на Путя?!

    Иначе приятели били и самолет щели да правят заедно.

    АХАХАХАХА
  • 9 раптор

    0 0 Отговор
    Така и не разбрах защо факти.бг не отразиха скандала между Индия и Британия, относно резултатите от военните игри помежду им... Всеки иска да прави изтребители с Русия! Даже САЩ, ама ги е срам да си признаят!

    Коментиран от #10

  • 10 Juliy

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "раптор":

    Дааа, много си близко до истината.
    Какво стана с тяхните прочути пътнически самолети,че последно време нищо не чувам за тях?!
    Смяташ ли ,че в момента руснаците могат да направят някакъв високотехнологичен продукт?!

    Коментиран от #11

  • 11 раптор

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Juliy":

    Ми кво да става... До сега има 306 поръчани Сухой суперджет... А за предстоящия Irkut MC-21 са направени вече поръчки за 257 бройки с опция за още 84... Но това е нерелевантно! Става въпрос, че изтребителите са най-най-най! Властелините на небесата! Дори уж най-развитите в тази област - САЩ си мечтаят за подобни хищници! А какво означава високотехнологичен продукт? Високотехнологичността е широко понятие... Най-съвременната центрофуга за обогатяване на уран (4то поколение) е руска... Тъй, че да! Смятам, че Русия прави и ще прави занапред високотехнологични продукти! Са ако не отговарят на твоите стандарти, моля връщай се на планетата от която си дошъл, че не смогваме само на извънземни!

    Коментиран от #12

  • 12 Juliy

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "раптор":

    В твоите очи всичко руско и съветско може да е най-,най-.
    Няма как да стане тази работа защото страната освен суровини от много години не произвежда нищо друго.Те и подводниците им бяха най-,най- и какво стана.Цялата икономика работеше за няколко военни програми в които постигнаха прилични резултати, а през това време понеже нямаха достатъчно ресурси и спряха нейното модернизиране и обновяване.
    10-та икономика в света догодина ще е 11-та, а по-догодина 12-та.
    така,че не се напъвай да ми обясняваш колко са велики.
    Тези приказки ми ги разправят от малък и за 50 години се нагледах на всички съветски и руски върхови постижения!
    Едно време имаха два пъти повече трактори от американците и какво постигнаха?!
    Русия може да почне да прави много и хубави неща, но не при сегашните политически и икономически условия в които се намира.
    При това еднолично еднопартийно управление което е продължение на съветското,и при тази централизирана управлявана от държавата икономика, с елит от бивши комунисти и тяхните отрочета няма как да стане.
    А твоя Irkut MC-21 има 0 летални часове и най-много да има някой негов макет.
    Та на въпроса какво стана с тяхните прочути пътнически самолети не ми отговори!

    Коментиран от #13

  • 13 раптор

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Juliy":

    А много ти знае на тебе главата! Все специалисти бре! Русия е 6тата по големина икономика за 2014година. А според световната банка - дори 5та! Това се изчислява на базата на приравнена покупателна способност! Тъй като в Русия за 1 долар можеш да си купиш повече от в Норвегия например... Нека някой преживее това което е преживял руския народ и после да ни съди, сочи и омаловажава!
  • 14 раптор

    0 0 Отговор
    Са ще кажеш - ма то големи ресурси, голяма работа! Обяснявал съм ви тия работи подробно! Как изнасяме 10-15 пъти по-малко нефт на глава на населението от норвежците, и 10 пъти по-малко газ... Отделно ги вадим от десета глуха и ни излиза по-скъп добива и доставката... Средната температура е -5С и сме заобиколени предимно от индианци, с някои изключения... Горчивичко е това богатство, а природните изкопаеми които днес изнасяме са печеливши само от някакви си 70 години! Не повече... Тя и Европа едно време имаше ресурси, ама изкопаха бая от тях...
  • 15 раптор

    0 0 Отговор
    А какво ни е на подводниците бе пич? Те най-новите са на върховно ниво! То стария Курск едно време, като НАТО бомбандираше Сърбия се промъкна незабелязан в средиземно море и симулира изстрелването на всички си 24 крилати ракети на разстояние, достатъчно да потопи самолетоносната група на САЩ... Който си е печен, си е печен! Са ако виждате по-добри опоненти на САЩ от нас, бих ви разбрал! А защо света да е еднополярен? По добре да има различни гледни точки...

    Коментиран от #16, #17

  • 16 сссс

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "раптор":

    Всичко произведено в рашка е пълен боклук (мусор)... Защо путлер вчера се спусна на дъното с холандски батискаф, а не с руски ? Защото ако беше руски можеше и да не изплува. Защо путлер и останалите руски чиновници се возят на вражеските немски БМВ-та, Аудита и Мерцедеси, а не на волги и лади...хахаха. Защото всичко коли произведени в рашка са пълни боклуци Защо децата на путлер и на по вечето руски депутати се учат и живеят предимно в вражески цивлизовани западни университети и държави ? Впрочем има още много руски защо, но едва ли ти ганювски русофилски трололизач с промит мозък знаеш отговорите на тези въпроси.
  • 17 Juliy

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "раптор":

    Абе, твоята глава от бетон ли е?!
    Ясно ти написах, че при подводниците са постигнали някакво прилично ниво, но то е било на всяка цена.Всички ресурси в страната са били пренасочени натам за сметка на технологичното обновяване на икономиката и за сметка на милионите обикновени хорица които освен дървената къщичка си нямат канализация, водоснабдяване и всичко останало.
    Затова тази програма за постигане на надмощие при подводниците вече не е актуална ако не знаеш.
    С теб не може да се води никакъв диалог щото си голямо теле!
    Никои няма нищо против руският народ и култура, но б...ци като Путин и върхушката от алкохолизирани бивши комунисти не са желани партньори от никои с изключение на ненормалните аятоласи и идиотите от Северна Корея.Твоето желание какво е?
    -Да се хванем за ръчички с тях?

    Коментиран от #18

  • 18 раптор

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Juliy":

    "Никой няма против руския народ" - освен тебе нали? Изобщо не ми се прикривай! Путин е стабиляга! А който смята, че Русия може по-добре за момента - то общо взето и в Англия може по-добре... ама надали!

    Коментиран от #19

  • 19 Juliy

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "раптор":

    Кое му е стабилното?
    Че е стар номенклатурен кадър,че е работил в службите,че е настроен против България ?
    Ти си много елементарен.За теб всичко американско и западно е лошо, а всичко свързано с Русия без значение дали е Сталин, Путин, Северна Корея или аятоласите от Иран е хубаво и добро.
    това ни е до болка познато от близкото минало когато другарите ни обясняваха кое е правилно и кое не е.
    Затова с такива като теб не може да се води спор.Хубавото е , че вашия вид е на изчезване.
  • 20 ссс

    0 0 Отговор
    хахаха русия въоражава иран ..хич не ги интересува ко мисли америка за ядрената програма на иран ... с тези комплекси С-300 „Амаз-Антей”

    янките духат супата само ще стоят и гледат как иран трупа военна мощ и става ядрена държава хахахахаха


    путин ги прай луди направо разказа им играта отвсякъде