Last news in Fakti

11 Август, 2015 17:27 1 495 0

Турция удари цели на ПКК

  • турция-
  • пкк-
  • кюрди-
  • нападение-
  • въздушни удари

Въздушните удари във вторник бяха изтълкувани като отмъщение за атентатите, извършени в понеделник

Турция удари цели на ПКК - 1
Снимка АП/БТА

Турция започна поредица от въздушни удари срещу кюрдските бунтовници. Атаката, проведена тази нощ е била насочена срещу 17 мишени в югоизточната част, се казва в изявление на армията, цитирано от Би Би Си.

Мишените са били в провинция Хакари, на границата с Иран и Ирак.

Ударите идват ден след като девет души бяха убити при вълна от нападения срещу турските сили за сигурност, някои от които се намираха в югоизточната част на страната.

ПКК обяви, че стои зад едно от нападенията - бомбардировка над полицейски участък в Истанбул, където загинаха четирима души.

В изявление, ПКК назова трима от своите членовете, загинали при нападението и по време на последвалите сблъсъци с турските сили за сигурност.

През последната седмица насилието между Турция и кюрдските сепаратисти нарасна.

Примирието в проточилия се конфликт с ПКК приключи през юли, когато Турция започна да бомбардира лагери на групировката в Северен Ирак. По същото време започнаха и въздушните удари срещу бунтовниците от Ислямска държава в Сирия.

Най-малко 50 души са загинали в подновеното насилие.

Въздушните удари във вторник бяха изтълкувани като отмъщение за атентатите, извършени в понеделник, коментира Би Би Си.

Рано тази сутрин атаките продължиха. Турските военни заявиха, че кюрдските бунтовници са нападнали военна база в Шърнак, в югоизточната част на страната. Един войник е починал от раните си в болница.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: