Last news in Fakti

16 Септември, 2011 21:01 1 476 0

Русия се жалва от „България Ер”

  • руски туристи-
  • българия ер-
  • алма тур

Руският туристически съюз се жалва пред Международната асоциация на въздушния транспорт (IATA) за случая с блокираните във Варна и Бургас общо около 900 руски туристи. Според организацията трябва да се въздейства на "България Ер" да изпълни ангажиментите си към своите пътници, предаде „Интерфакс”.

Припомняме, че авиопревозвачът отказа да върне руските туристи у дома, поради непокрит дълг от фирмата туроператор „Алма тур”. Кризата с туристите на бургаското летище започна преди седмица, след като от националния превозвач „България Ер“ съобщиха, че анулират чартърите, резервирани от „Алма тур“.

Днес още около 350 руски туристи не можаха да се върнат в родината си, поради същата причина. „РИА Новости” припомня и стойността на дълга – 3.5 млн. евро. Според руската страна обаче това не отговоря на международните правила, тъй като „братушките” платили двупосочен билет.

Според ИТАР-ТАСС авиокомпанията е поискала още по 120 евро от туристите, за да ги приберат у дома, около 50 туристи вече са поели към родината на собствена сметка от Бургас.

Руските медии отделят голямо внимание на проблема и проучват правата на пътниците на авиокомпаниите. ИТАР – ТАСС допълва, че цената на самолетния билет до Москва е скочила двойно, а българският въздушен превозвач започнал да пуска по-големи самолети.

Отменени са полетите в 23.50 часа снощи и този от 5 часа сутринта. Според представител на „Ростуризъм“ под въпрос е заминаването на 358 руски туристи, сред които и 14 малки деца. „Ростуризъм“ отбелязва, че „Алма тур“ вероятно ще бъде изложена на граждански искове за неизпълнение на договорни задължения. Всички туристи възнамеряват да подадат съдебни искове срещу фирмата, които според тях ги е изоставила.
Все пак тази сутрин с полет до Москва от бургаското летище заминаха група руски туристи, организирани от туристическата агенция "Алма тур". От авиокомпанията „България ер“" съобщиха, че анулират полета за Санкт Петербург в 15.20 ч. днес. Причината е, че самолетните билети на 173-ма руски граждани не са платени от компанията „Алма тур флай“. За да не се повтори кризата с руските туристи, от офиса на „България Ер“ предлагат на руските граждани да си закупят билети на ниски цени.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА