Last news in Fakti

20 Август, 2015 20:56, обновена 20 Август, 2015 22:19 2 437 1

Ципрас подаде оставка

  • ципрас-
  • гърция-
  • оставка
Ципрас подаде оставка - 1
Снимка: АП/БТА

Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви в телевизионно обръщение, че подава оставка, тъй като е завършил първият цикъл след преговорите с кредиторите и отпускането на първия транш от новия спасителен план за Гърция, съобщи GRReporter.

Той изброи успехите на правителството по време на преговорите с кредиторите, като посочи какво точно е спечелила и загубила Гърция

Алексис Ципрас заяви, че народът трябва ясно да заяви кой иска да продължи преговорите с кредиторите за държавния дълг. Според премиера политическият мандат от 25 януари се е изчерпал и негов морален дълг е да постави на преценката на гърците това, което е направил до сега - и успехите, и пропуските. Той поиска вота на народа, за да може, както заяви "да управляваме по-опитни, по-подготвени и по-приземени".

Според Ципрас Европа вече не е същата след тези 6 месеца на преговори, защото е станало ясно, че политиката на строги мерки не носи очакваните резултати, а съпротивата на гърците е станала пример за други европейски народи.

След края на обръщението си министър-председателят се отправи към президентската резиденция, за да връчи оставката си и тази на правителството на президента Прокопис Павлопулос. По време на срещата с държавния глава Алексис Ципрас заяви, че след завършването на цикъла преговори с кредиторите и отпускането на първия транш от новия спасителен план икономическата стабилност в страната е възстановена, а сега остава да бъде възстановена и политическата стабилност чрез изборите. 

Малко след 17.30 ч. приключи разширеното правителствено заседание. След края му Алексис Ципрас е имал разговори по телефона с политическите лидери, за да ги уведоми за развитието на събитията. Според източници, целта на премиера е до понеделник да положи клетва служебното правителството, което най-вероятно ще бъде оглавено от Василики Тану-Христофилу, председател на Върховния административен съд.

По-рано днес правителствен източник обяви пред журналисти, че ще има предсрочни избори в страната на 20 септември. В края на юли премиерът заяви, че е готов да свика предсрочни избори, за да си върне мнозинството 6 месеца след вота, който го изведе на власт.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Илия

    0 0 Отговор
    Този е като Бойко, подава оставка, за да се върне на бял кон :)
Новини по държави: