27 Август, 2015 17:10 3 376 0

В Австрия откриха камион с мъртви бежанци

  • камион-
  • австрия-
  • мъртви-
  • имигранти-
  • бежанци

Броят на жертвите може да достигне 50 души

В Австрия откриха камион с мъртви бежанци - 1
Снимка: БТА/ AP

Най-малко 20 имигранти са били открити мъртви в камион в Австрия, съобщи Би Би Си. Броят на жертвите може да достигне 50.

Превозното средство е било паркирано на отбивка на пътя А4 – главният към столицата Виена, близо до град Парндорф. Смята се, че камионът е там от сряда, но е бил открит рано сутринта в четвъртък от австрийските власти.

Министърът на вътрешните работи на Австрия Йохана Микл-Лайтнер заяви, че днес е „черен ден“ и сподели, че мислите й са с близките и роднините на жертвите.

Смята се, че имигрантите, открити в изоставения камион, са се задушили. Полицията издирва шофьора.

Камионът е с унгарски регистрационни номера и унгарската полиция ще си сътрудничи с австрийските колеги в откриването на шофьора.

„Смъртта е настъпила преди известно време. Не можем да направим конкретни предположения за причините. Можем да предположим, обаче, че жертвите са бежанци“, заяви Ханс Петер от местната полиция.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че е „потресена от ужасната новина“. Тя заяви, че Европа трябва да реши проблема бързо и да намери решения в духа на солидарността.

Десетки хиляди имигранти напускат конфликтните зони в Близкия изток и Африка и се отправят към Европа. Рекорден брой бежанци – 107 500 – са прекосили границите на ЕС през миналия месец.

Външните министри на Германия и Австрия призоваха страните от ЕС да намерят общо решение на кризата с бежанците. Общността е длъжна да изработи възможно най-бързо справедлива система за разпределението на бежанците, призова на пресконференция германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер.

Канцлерът на Австрия Вернер Файман заяви, че е от решаващо значение страните да работят заедно в търсене на решения за справяне с бежанската криза.

Виена призова да бъде увеличен контролът по европейските външни граници и да бъдат предприети координирани действия срещу контрабандистите.

Във вторник австрийската полиция арестува трима шофьори по подозрение, че са транспортирали имигранти от Сирия и другите конфликтни зони към страни от ЕС. Един от тях е карал 34 души.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: