Last news in Fakti

1 Септември, 2015 19:25 641 1

Папата разреши на свещениците да опрощават аборти

  • папата-
  • аборти-
  • опрощават

Опрощение ще получават жените и лекарите, които търсят прошка

Папата разреши на свещениците да опрощават аборти - 1
Снимка: БТА/AP

Папа Франциск даде позволение на свещениците да дават прошка на жените, които са се подложили на аборт и на хората, които са го направили, съобщи Би Би Си.

В католицизма абортът се разглежда като толкова голям грях, който може да бъде наказан с отлъчване. В повечето държави само епископите могат да дават опрощение за аборт. След това те изпращат специален свещеник, който да изповяда искащия прошка.

Сега папа Франциск дава право на всички католически свещеници да дават прошка на извършилите аборт. Това обаче ще важи само през т.нар. Юбилейна година на милосърдието, която започва от 8-ми декември.  Папата заяви, че много от жените прибегнали до аборт го правят, „просто защото не виждат друг избор за себе си“. Той допълни, че „се е срещал с много жени, които в сърцата си носят белега от това болезнено и мъчително решение“.

„Аз реших, въпреки противоречивите клаузи, да позволя на свещениците да опрощават греха на аборта на тези,които търсят прошка.“, заяви папа Франциск.

Това решение се възприема като сериозен либерален напредък в развитието на Католическата църква, споделят идеята на папата за състрадание и милост.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 николай

    0 0 Отговор
    Сле някоя друга година и хомосексуализма ще е бъде опрощаван от папата и католизма ..ааа и също и лезбииките и тогава накъде сме тръгнали бе свете ?? към ямата
Новини по държави: