Last news in Fakti

5 Септември, 2015 17:11 1 033 1

Външните министри на ЕС искат създаване на центрове за бежанци в трети страни

  • ес-
  • външните министри-
  • центрове

Те настояват за изготвяне на обща стратегия за справяне с кризата

Външните министри на ЕС се подкрепиха идеята за създаване на безопасни центрове за бежанци в трети страни, както и центрове за прием на заявления, съобщи ТАСС.

Това се посочва в съвместно министерско заявление, публикувано в Люксембург, където се провежда неформална среща на съвета на ЕС.

„Ние трябва да гарантираме сигурност и доставянето на хуманитарна помощ в териториите, които са възможно най-близо до родините на имигрантите. Важно е да създадем  първоначални приемни центрове в трети страни, където бежанците да могат да подават своите молби за убежище.“, се казва в изявлението.

Еврокомисята и страните членки на ЕС вече трябва оперативно да създадат такива центрове  в пограничните страни на Съюза и по възможност в съседните балкански държави. Там бежанците ще могат да се регистрират и да подадат своите молби за статут. Всички страни от ЕС трябва да подкрепят проекта с оказване на техническа помощ и изпращане на персонал.

В декларацията още се казва, че ЕС трябва да положи усилия за решаването на конфликтите в съседните до себе си държави, за да се справи с терористите от Ислямска държава. Посочва се, че с помощта на САЩ и други партньори, е важно страни като Турция, Саудитска Арабия и Иран да бъдат убедени в необходимостта от създаването на общ план в областта на имиграцията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 МНОГО УБАВО

    0 0 Отговор
    ОТ ДЕ ТОЛКОЗ АКЪЛ У ТЕЗИ ЗАПАДНЯЦИ.

    КОЛЯМ СЕИР.

    НАПЪНИХА СИ ГАЩИТЕ С ТАРАЛЕЖИ.

    "УМНО СЕЛО" ОТ ДОНЮ ДОНЕВ