Last news in Fakti

5 Септември, 2015 19:24 1 206 0

ЕС не постигна консенсус за бежанците

  • ес-
  • консенсус-
  • бежанците

Все още няма рабирателство за квотния принцип на разпределение

ЕС не постигна консенсус за бежанците - 1
Снимка: AP/БТА

Представителите на държавите –членки се надпреварваха в обсъждането на различни цели. Едни настояваха за въвеждането на квоти за разпределение на бежанците, докато други искаха затягане на граничния контрол и затягане на борбата с нелегалните имигранти.

Срещата беше поставена на 5 основни въпроси:  как логистично да ускорят и разпределят приема на бежанци; как да затегнат контрола по границите; как да се разбият мрежите на трафикантите; как да накарат съседните държави да приемат обратно нелегалните мигранти и в дългосрочен план как да се спрат войните в Либия и Сирия, които са корена на проблема.

По време на срещата Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи Федерика Могерини заяви: „Бежанската криза ще продължи дълго. Колкото по-бързо разберем това, ние ще можем да реагираме на проблема обединени като истински европейци. Преди няколко месеца проблемът беше на Италия и Гърция, а сега е на Унгария. Много други страни може също да бъдат засегнати.“

Представителите на Унгария се противопоставиха на идеята за въвеждане на квотен принцип за разпределение на бежанците, като заявиха, че това само ще насърчи още имигранти да поемат по опасния път към Европа.

През следващата седмица се очаква председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер да представи нови предложения за решаване на ситуацията, включително и преразглеждане на въпроса с квотите. Очаква се в Люксембург да се проведе нова съвместна среща между външни и вътрешни министри през следващия месец, на който въпросът отново да бъде разгледан.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА