16 Септември, 2015 23:00 1 353 0

Тайвански дипломат бе награден посмъртно за принос във Втората световна война

  • тайван-
  • награда-
  • посмъртно-
  • втора световна война-
  • оскар шиндлер-
  • адолф хитлер-
  • нацисти-
  • евреи

Хо Фенг-шан е спасил повече от 2000 евреи по време на Втората световна война

Президентът на Република Китай Ма Инцзю награди посмъртно тайванския дипломат Хо Фенг-шан за спасяването на над 2000 евреи по време на Втората световна война.

„Безстрашните действия на Хо са свидетелство за общите ценности на мира и сътрудничеството, които в крайна сметка доведоха до успех”, заяви Ма. „Историческата значимост на неговото постижение не бива да бъде забравяна, особено сега, когато честваме 70 години от края на най-смъртоносния конфликт в историята на човечеството”, допълни той.

Президентът на страната направи своето изявление по време на връчването на наградата на дъщерята на Хо в президентството.

Като генерален консул на Република Китай във Виена, Австрия, от 1938 до 1940г. Хо издава визи на над 2000 евреи. Опасявайки се от преследване от нацистите на Адолф Хитлер, последните потърсили помощ от Тайван.

Смелото решение на Хо позволява на притежателите на виза да пътуват безопасно до Шанхай. Този акт го нарежда по значимост до небезизвестния Оскар Шиндлер – германски бизнесмен, който спасява 1200 евреи, наемайки ги в неговите фабрики за емайлирани съдове и заводи за боеприпаси по време на Холокоста, и е посмъртно награден с израелската титла Праведник на мира между народите.

Президентът Ма Инцзю каза още, че светът в момента е едно по-добро място именно заради смелостта на хора като Хо и цялото човечество трябва да е благодарно за техните усилия.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА