Last news in Fakti

23 Септември, 2015 11:26, обновена 23 Септември, 2015 11:27 1 736 1

САЩ освобождава бодигарда на Бин Ладен

  • сащ-
  • бин ладен-
  • гуантанамо-
  • затворник

Той е един от многото репатрирани затворници от Гуантанамо

САЩ освобождава бодигарда на Бин Ладен - 1
Снимки АП/БТА

Мъж от Саудитска арабия, който заяви, че веднъж е работил като бодигард за Осама бин Ладен е бил освободен от затвора в Гуантанамо, каза Пентагона.

39-годишният Абдул Шалаби е била прехвърлен обратно в Саудитска Арабия.

Шалаби бе заловен от пакистанските сили през 2001 г. и изпратен в американската база в Куба месец по-късно. Там той се подложи на дълга гладна стачка срещу задържането му.

Според комисията, която отговаря за затворниците в базата той вече не представлява заплаха и не е необходимо задържането му. Въпреки това се смята, че Шалаби все още симпатизира на екстремисти и може да влезе в контакт с тях.

Саудитецът, който никога не е бил обвинен в престъпление, ще бъде подложен на рехабилитационна програма за бунтовници в родината си.

Освобождаването му означава, че в затвова в Гуантанамо остават още 114 затворници, включително 52-мата, които са били одобрени за трансфер.

Президентът Барак Обама е решен да затвори затвора преди края на мандата си през 2017 г., но е изправен пред опозиция в Конгреса.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хуманист от ЕС

    3 0 Отговор
    Ама защо му е програма - направо да го пращат към Германия , Меркел ще го интегрира ...