28 Септември, 2015 11:18 7 507 14

За Асад, Сирия и Ислямска държава

  • путин-
  • сирия-
  • сащ-
  • нато

Путин: Руски войски няма да се бият в Сирия

Президентът на Русия Владимир Путин изключва участието на руските въоръжените сили в сирийския конфликт.

Това става ясно от негово интервю за американските телевизии CBS и PBS.

Русия няма да участва в никакви военни операции на територията на Сирия или на друга друга държава. По този начин Владимир Путин отговори на въпрос дали е готов да изпрати руски войници в Сирия, ако се появи необходимост в рамките на борбата с радикалната джихадистка групировка Ислямска държава.

„Ние мислим как да задълбочим нашето сътрудничество е Башар Асад и с нашите партньори в други страни“, отбеляза руският президент.

Путин не пропусна да отбележи, че

руското военно присъствие в Сирия се ограничава в доставката на оръжие

за Башар Асад, обучение на персонала, оказване на хуманитарна помощ и всички тези дейности са в рамките на международното право.

Руският президент подчерта, че единствената легитимна армия в Сирия е тази на президента Башар Асад. Тя се сражавала срещу терористи и по тази причина трябвало да й се помогне да се справи с надвисналата заплаха.

Темата за засилването на военното присъствие на Русия в Сирия активно се обсъжда от началото на септември, когато в медиите и представителите на западните военни ведомство посочиха, че Кремъл усилено прехвърля военни и техника в своята военно-морска база в сирийския пристанищен град Тартус.

Москва коментира, че това е нормална ротация на персонал и техника, необходим за нормалната дейност на военноморската база и отрича обвиненията, че нейни сили участват във военни действия в Сирия.

Решението на Русия, Сирия, Иран и Ирак да създадат в Багдад информационен център за координация на борбата с „Ислямска държава“ завари Белия дом неподготвен. Инициативата отвори очите на президентската администрация на Барак Обама за новата реалност и принуди американските полици да вникнат в смисъла на дългосрочните планове на Кремъл в региона, коментира водещият делови в. „Уолстрийт джърнъл“.

В момента Русия се опитва да „спаси“ Башар Асад.

Владимир Путин вече наблегна, че не трябва да се допуска разрушаване на легитимните структури на властта, защото може да се създаде ситуация като в Либия или в Ирак.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер все пак допусна оставането на Асад на власт в мандата на едно преходно правителство.

Германският външен министър не пропусна да отбележи, че в дългосрочен план мирното бъдеще на Сирия не може да е свързано с Асад.

Щайнмайер предложи да посредничи между привърженици и противници на диалога със сирийския президент Башар Асад. Един от привържениците в Европа на смяната на режима е френският президент Франсоа Оланд. Според него Башар Асад не трябва да остава на власт. Тази позиция се подкрепя и от Холандия.

От своя страна иранският президент Хасан Рохани припомни, че съдбата на Сирия и на нейния президент Башар Асад трябва да бъде определена от самите сирийци, но първостепенната задача остава справянето с Ислямска държава.

Сирийският президент Башар Асад може да остане на власт само в краткосрочен план и то в периода на предаването на властта, посочи Дейвид Камерън.

НАТО протяга ръка на Москва за Сирия

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг посочи пред Ройтерс, че е готов да разговаря с Русия за Сирия. Той дори призова Кремъл да играе конструктивна роля в борбата срещу Ислямска държава. За това ще настоява Столтенберг по време на своята среща с руския външен министър Сергей Лавров.

Франк-Валтер Щайнмайер също се обяви за сътрудничество с Русия за решаването на тази криза.

Великобритания също показа, че е готова за сътрудничество с Русия за уреждане на ситуацията в Сирия и борба с групировката Ислямска държава, потвърди премиерът Дейвид Камерън.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    0 2 Отговор
    Е как така Русия няма да воюва?Ами нали русофилите тука изпадаха в транс обеснявайки как сега Русия ще засрами Запада правейки "показно" ксак се трепят "Идилци"?!Излиза че тия танкове и МИГ-ове са обикновени "макети" за обучение и сухи тренировки на сирийците,а 1700 руски "присъстващи" са преподаватели и хуманитарни работници от патронажа...

    Коментиран от #4, #6

  • 2 стратокастър

    0 2 Отговор
    За да се воюва трябват пари а парите в кремъл са на привършване !Виж алъж вериш с оръжие е друга работа !!!
  • 3 оня с калашника

    2 0 Отговор
    Оня с катъра , вместо да се чудиш как да се направиш на интересен , вземи се засрами че твойте западняци дирижирани от "най-великата нациа" "above oll" осраха 80% от земното кълбо и особенно напоследък Арабския свят....за което си платиха , но вземи поне като си се оакал та млъкни...че ако не е Путин ще ни залеят арабеските , за което Ислямска Държава (Америка) бая се старае...Путин не го гледай...той вкара Чеченците да ги оправят ...недей да питаш защо...че с много питане и мислене "по-закон" как е....я докарахме до тук
  • 4 Той

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    "Централното командване на ВС на САЩ съобщи, че нова група обучени от САЩ “умерени” сирийски опозиционери, включително около 70 бойци, влезе на територията на Сирия от Турция. На следващия ден стана ясно, че метежниците са се предали на бойците от местното подразделение на “Ал- Кайда” веднага след пресичането на границата. Това вече е вторият провал на подготвяните от САЩ бойци: други 54 човека пристигнаха в Сирия през юли и почти веднага бяха напълно разбити от местното подразделение на “Ал- Кайда” "
  • 5 Wow

    3 0 Отговор
    Браво на коментар N3, много правилно казано. Всички тези конфликти в Сирия са дело само и единствено на Саудитска арабия, която = САЩ. Така че престанете да плюете Путин, че за много неща е прав, тука изключваме положението в страната му, а световното!
  • 6 Ебач на коняра

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    не можа ли да вденеш че цялата сирийска криза
    се върти около това,че Башар е с руснаците и ги е пуснал
    да стъпят там и,че тези на,който симпатизираш са съюзници
    на АлКайда ,ИД и останалите джихадисти.И за да свалят
    Башар и прогонят руснаците оттам са готови и на дявола
    г.за да цункат.

    Коментиран от #9

  • 7 Даааа

    0 0 Отговор
    Някой представя ли си в трезво състояние ако САЩ са
    единствената суперсила и ги Няма Русия,Китай,Германия и останалите за противодействие
    Робството ще Ви се види като детска игра
  • 8 гусь

    0 0 Отговор
    много се кефя на русофилчета , най важното че никой от тях никога ( ама никока не са били в русия ) осбенно някаде в централна ! това с България малоумн...и направи точно СССР , а не австрия , Англия или САЩ ... тъп...ри
  • 9 onq s konq

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ебач на коняра":

    Ебачууу?;)))...Ти на краставичар краставици ли ще продаваш?!И наистина ли "умното" ти канче си мисли че не вдявам закво става дума в Сирия?Естествено че Башар трябва да си отиде щото е "руски" човек и на негово място трабва да застане ПРО-ЗАПАДЕН ЧОВЕК и така мислят всички в България,които гласуваха на 10 Ноември за отхвърляне на руското иго и ориентиране към исконните евроценности!А че няма да забравя изречените веднъж с болка думи на дядо ми,на който след 9.Септември са отнели всички имоти- плод на къртовски труд ей-така -с един замах:"Ако не бяха руските танкове и комунистите,сега под прозореца ни щеше да има 2 Мерцедеса-един открит/кабрио/ и един "закрит"!...И точно благодарение на демокрацията си върнахме "това-онова".А сега пътувай бързо с източния вятър и изобщо не се обръщай назад...ако съм ясен!...умно канче такова:)

    Коментиран от #12

  • 10 Old Spice girls

    0 0 Отговор
    Върнал си си "това-онова" изкарано дядо ти с "къртовски труд" или с "къртовски труд" за 25+ "демокрация "под прозореца ни ...има 2 Мерцедеса-един открит/кабрио/ и един "закрит"....явно не е второто, щом го споменаваш с такава тъга :)...апропо, сподели какви са "исконните евроценности" на "демокрацията" след 10-ти? Може би съсипаната икономика, олигархията, мутрите, корупцията, без законието или просто това, че на ъгъла може да си купиш наркотици, а на път за вкъщи да натъртиш нещо в храстите за 20 кинта и да си щастлив? ...още нещо:
    България не е Запад, не е Демокрация. Хората които помнят миналото и не харесват настоящето на тази страна не са задължително русофили, просто не харесват това, което Западът направи за 25 г. от държавата им.

    Коментиран от #14

  • 11 по темата

    0 0 Отговор
    Нафто не протяга ръка, а просто се навежда и целува тази, която му е подадена, защото иначе ще трябва да целува дирник, или нещо, което се намира отпред, а тогава нафто ще трябва и да премигва от удоволствие.
  • 12 по темата

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "onq s konq":

    Намерис си негър, стига си използвал кон да ти масажира простатата, или така си гъделичкаш езика, но през задните части.
  • 13 опсс леко

    0 0 Отговор
    Засили се, ама се сети какво им се случи през 80-те години в Авганистан и сега мина на полусъединител ......
  • 14 Дошо

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Old Spice girls":

    Какво ти е виновен запада бе?Държавата продължава да се управлява от кадри на БКП, на него запада му виновен.