Last news in Fakti

28 Септември, 2015 22:33 1 900 2

Бан Ки-мун: Пет държави държат ключа за Сирия

  • бан ки-мун-
  • оон-
  • сирия

Ключът към намирането на политическото решение в Сирия се държи от пет държави. Това разкри при откриването на юбилейната  70-ата сесия на Общото събрание на ООН генералният секретар на организацията Бан Ки-мун.  Той недвусмислено поиска Русия, САЩ, Саудитска Арабия, Турция и Иран да постигнат компромис, ако не искат ситуацията в близкоизточната страна да се влоши.

Отговорността за прекратяване на конфликта е най-вече на воюващите в Сирия страни. В същото време оръжията и парите, които влизат в Сирия, допринасят за ожесточаването на сраженията. Време е други страни, основно тези в Съвета за сигурност на ООН, както и ключови регионални сили да поемат отговорност, поиска генералният секретар на международната организация. Той призна, че откакто е избухнала гражданската война в Сирия, работа на Съвета за сигурност по темата е блокирана от дипломатически маневри.  Това е позволило на кризата да излезе извън контрол.

За пръв път генералният секретар на ООН Бан Ки Мун призова сирийската криза да бъде разгледана от Международния наказателен съд.

Световната хуманитарна система не е повредена, тя е разорена. ООН разполага само с половината от това, което е нужно, за да помогне на хората в Ирак, Южен Судан и Йемен, и само една трета от това, което е нужно за Сирия, предупреди Бан Ки-мун.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Що така

    0 0 Отговор
    Аха-хаааа. На някой прави ли му впечатление, че Бан Ки Мун не споменава нито една западно-европейска държава!
  • 2 onq s konq

    0 0 Отговор
    Така е,защото Европа няма време да се занимава с глупости и е тотално ангажирана с приемане на бежанците.