11 Октомври, 2015 13:29 1 521 0

Десетки загинаха при самоубийствен атентат в Чад

  • атентат-
  • екстремисти-
  • чад-
  • загинали-
  • боко харам-
  • експлозии

Длъжностни лица подозират, че Боко Харам стои зад атаките

Атентатори-самоубийци са атакували рибен пазар и бежански лагер в град Бага Сола в западната част на Чад. Според местните власти повече от 30 души са загинали, а над 50 са били ранени, съобщава Би Би Си.

Бежанският лагер в покрайнините на града, който се намира на брега на езерото Чад, е дом на десетки хиляди нигерийци, бягащи от терористите от Боко Харам.

Най-малко 37 души са загинали при експлозиите на Бага Сола в събота следобед. Тази цифра може да включва и нападателите-самоубийци, които според някои източници са петима.

Свидетели съобщават за три експлозии - една на многолюден рибен пазар и две в бежанския лагер.

Длъжностни лица подозират, че Боко Харам стои зад атаките.

През юни екстремистите направиха няколко атентата в столицата Нджамена. Оттогава Чад забрани на хората да носят покривало за цялото лице, страхувайки се, че атентаторите използват дрехата за покриване на взривни устройства. В страната отново бе въведено и смъртното наказание за актове на тероризъм.

Чад е домакин на нова регионална сила, създадена, за да се справи с базираните в Нигерия войнстващи ислямисти.

Бенин, Камерун, Чад, Нигер и Нигерия се договориха за създаването на военна сила от 8700 души, но тя все още не е започнала да функционира, от части заради липса на финансиране.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА