Last news in Fakti

25 Септември, 2011 17:07 938 0

Жените в Саудитска Арабия ще могат да гласуват

  • саудитска арабия-
  • жени
Жените в Саудитска Арабия ще могат да гласуват - 1
ЕПА/БГНЕС

Кралят на Саудитска Арабия Абдула обяви, че дава на жените в страната правото да гласуват и да се кандидатират в общинските избори. Това е единствената форма на обществен вот, който се провежда в ултраконсервативното кралство, съобщиха Ройтерс и АФП.

Промените, обявени от краля, ще влязат в сила след общинските избори на 29 септември, по време на които жените все още няма да могат да гласуват или да се кандидатират.

Крал Абдула каза също, че жените вече ще имат право да участват в Консултативния съвет (Шура), чийто членове се назначават от краля за срок от 4 години. Понеже отказваме да маргинализираме жените в обществото във всички роли, които отговарят на шариата, ние решихме след обсъждане с нашите старши улама (духовни лица) и други... да включим жените в Съвета Шура като членове, започвайки от следващия мандат.

Жените ще могат да участват като кандидати в общинските избори и дори ще имат правото да гласуват, заявил кралят в реч пред Съвета Шура. Правозащитници в Саудитска Арабия отдавна призовават за по-големи права на жените, които нямат право да пътуват, работят или да бъдат подложени на операция без позволението на роднина от мъжки пол. На жените също им е забранено да шофират.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА