Last news in Fakti

22 Октомври, 2015 09:36 680 1

Шефът на ООН "песимистичен" за израело-палестинския мирен процес

  • израел-
  • палестински територии-
  • оон-
  • бан ки-мун-
  • мирен процес

Генералнит секретар отправи призив към израелските и палестинските лидери за спешни действия

Шефът на ООН "песимистичен" за израело-палестинския мирен процес - 1
Снимка АП/БТА

Насилието и агресивните действия в Израел и Палестинските територии , които се засилиха през последните месеци, започнаха да ескалират. Това накара генералния секретар на ООН Бан Ки-мун да изрази силно безпокойство. Той заяви пред Съветът за сигурност,  че  "не е оптимист" след разговори с израелски и палестински лидери.

Генералнит секретар отправи призив към израелските и палестинските лидери за спешни действия, за да пресекат опасната ескалация на насилието, която поражда опасения за нова интифада.

Обстановката е много напрегната след засилването на нападенията с нож от страна на палестинци. Подобни нападения стават почти всеки ден от началото на октомври.

Бан също така повтори критиките си относно непропорционалното използване на сила от страна на израелските власти.

Той се обърна към Съвета за сигурност чрез видеоконферентна връзка от йорданската столица Аман.

Генералният секретар обяви, че разликата между двете страни се разширява и няма време за губене, за да се избегне ескалация. По време на разговра, при закрити врати, с посланиците на петнадесетте държави-членки на Съвета, Бан изрази особена загриженост заради подстрекателствата към насилие и от двете страни и "отчаянието" на палестинската младеж.

Най-неотложно според него е да бъде намерено решение на проблема със светите места и конкретно Храмовия хълм в Йерусалим.

Бан се срещна във вторник с израелския премиер Бенямин Нетаняху и в сряда с палестинския президент Махмуд Абас. След това той замина за Аман, където днес ще разговаря с краля на Йордания Абдула Втори. 

По време на посещението си в Йерусалим Бан Ки-мун призова: „Трябва да внимаваме ситуацията да не ескалира в религиозен конфликт с потенциални последствия за региона. Трябва да създадем условия за преговори по същество, които да сложат край на окупацията и да осъществят стремежите и на двата народа.“


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ранко

    0 0 Отговор
    От тук ще започне третата световна война...Светите земи ще бъдат пак обест на кръстоносни битки...