Last news in Fakti

23 Октомври, 2015 21:09 3 183 1

Нова заплаха за снежния леопард свързана с изменението на климата

  • снежни леопарди-
  • снежен леопард-
  • хималаите-
  • климатични промени-
  • изменение на климата

Снежните леопарди са описани като едни от най-красивите и загадъчни големите котки

Нова заплаха за снежния леопард свързана с изменението на климата - 1
Снимки WWF

По-топлото време заплашва да свие местообитанието на снежния леопард, което повишава шансовете за изчезване на този хищник. Това пише в доклад на международната природозащитна организация  WWF.

Според организацията повече от една трета от планинските области, обитавани от животното могат да станат необитаеми заради изменението на климата.

Според доклада растенията и дърветата там не могат да оцелеят при по-високи температури.

В доклада снежните леопарди  са описани като едни от най-красивите и загадъчни големите котки. "Но също така са и едни от най-неуловимите и застрашени", се казва там.Нова заплаха за снежния леопард свързана с изменението на климата

WWF казва, че животното е застрашено не само заради промените в климата, но и заради комбинация от други фактори.

Местообитанието на снежния леопард е съсредоточено в източните Хималаи, които все повече биват накърнени от хората. Естествената плячка на хищника също намалява, поради което той често напада добитъка на местните хора, които от своя страна го убиват. Бракониери също избиват голямата снежна котка заради красивата й кожа.

Изменението на климата ще изостри повечето от тези заплахи и това ще доведе до неизбежното изчезване на снежния леопард, се казва в доклада.

"Регионът на Хималаите ще се изправи пред сериозна криза, ако игнорира заплахата от промените в климата. Не само, че рискува да загуби величествени видове като снежния леопард, но стотици милиони хора, които разчитат на водата, течаща от тези планини, могат да бъдат засегнати."


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    1 0 Отговор
    Отново апокалиптични лъжи с цел печалба от страна на напълно мафиотската структура WWF в лицето на нейните задкулисни шефове!!!