Last news in Fakti

25 Октомври, 2015 08:00 1 545 0

Дамски гамбит на изборите в Полша

  • полша-
  • избори-
  • партии-
  • жени-
  • парламент

През последните години Варшава постигна стабилен икономически растеж, а брутният ѝ вътрешен продукт нарасна с 46% за 10 години. Но реалните доходи на хората не отговарят със същия темп на растеж и в сравнение с Германия например са три пъти по-ниски

Дамски гамбит на изборите в Полша - 1
Снимка: АП/БТА

Три дами се изправят днес на парламентарните избори в Полша в опит да привлекат избирателите.

Поляците трябва да изберат двукамерен парламент. Долната камара – Сеймът се състои от 460 депутата. Те се избират по пропорционалната система, а мандатите се разпределят по метода Д`Онд. Изборната бариера е 5% за партиите и 8% за коалициите. За мнозинство са нужни 231 мандата, а за промяна на конституцията – мнозинство от две трети или 307 мандата. За 460 депутатски мандата ще се борят 7944 кандидата, от които 4579 – мъже и 3365 – жени.

Горната камара – Сенатът се състои от 100 мандата. Те се избират в един тур от мажоритарни райони.

Трите водещи в социологическите проучвания политически формации вече издигнаха

жени за поста на премиер, ако спечелят вота.

Управляващата Гражданска платформа залага на премиера Ева Копач. Опозиционната Право и справедливост на Бета Шидло, а левицата на Барбара Новацка.

Сегашният премиер Ева Копач от Гражданска платформа има тежката задача да върне доверието в партията след загубата на изборите за държавен глава през месец май, коментира Ройтерс.

Цели седем години министър-председател на Полша беше Доналд Туск от Гражданска платформа". След като през септември 2014 година бе избран за председател на Европейския съвет, Ева Копач пое и премиерския пост, и председателството на партията. Тя трябваше да управлява страната една година - до парламентарните избори тази есен, припомня Дойче веле.

Ева Копач е добре запозната с проблемите на страната, защото беше здравен министър в предишните кабинети на Гражданска платформа. Тя си навлече на критиките на обществото в опит да облекчи режима на аборт за жени и девойки, преживели изнасилване.

Според последните анкети, партията на Копач би получила в момента 25%, докато опозиционната партия Право и справедливост на президента Анджей Дуда може да разчита на 35%.

Лидерът на Право и справедливост Ярослав Качински избра да номинира на 20 юни 2015 г. за бъдещ премиер по-компромисната фигура на

Беата Шидло, която да привлече разочарованите избиратели.

Все пак партията остава на своите евроскептични позиции. Идването на власт на Право и справедливост ще обтегне отношенията между ЕС и Варшава. Първите видими измерения на тази промяна ще се усетят по въпросите с бежанците и имигрантите, както и общите политики за граничен контрол.

Третата дама в надпреварата е Барбара Новацка. Тя е начело на лявата коалиция Обединена левица. Четвърт век след рухването на комунизма левицата в Полша не може да намери вярното решение за идване на власт, отбелязва АП. В момента 40-годишната Барбара Новацка, която е компютърен специалист има всички шансове за достойно представяне на коалицията от леви партии и движения, чиито лидери са мъже.

Около 10% се движи Полската селска партия. Тя през последните години беше коалиционен партньор на Гражданска платформа.

В момента тя има 32 мандата в Сейма и 2 в Сената. В Европейския парламент партията е представена с 4 мандата.

Шансове за Сейма има и либералната партия Съвременна Полша с 9%, така и движението на рок музиканта Павел Кукиц – Кукиц'15. Последният успя да се класира на трето място на последните президентски избори с 20% от гласовете.

Разпределението на гласовете се очаква да бъде – Право и справедливост със 195 мандата, Гражданска платформа — 132, Обединена левица — 49, Съвременна Полша — 37, Кукиц'15 — 30 депутати и Полската селска партия — 17.

Това предрича несигурен парламент и пречки пред евроскептичната партия на Качински да състави кабинет. Някои политолози не изключват да се стигне до ситуацията – всички срещу Право и справедливост.

През последните години

Полша постигна стабилен икономически растеж,

а брутният ѝ вътрешен продукт нарасна с 46% за 10 години. Но реалните доходи на хората не отговарят със същия темп на растеж и в сравнение с Германия например са три пъти по-ниски. Това, съчетано с неравенството в икономическото развитие в различните части на Полша и скандалите с изтекли аудиозаписи на срещи между министри и висши чиновници в елитни ресторанти, ще доведе до загуба на „Гражданска платформа”, въпреки че тя постигна успехи в усвояването на еврофондовете, привличането на чуждестранни инвеститори и намаляването на бюджетния дефицит.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания