27 Септември, 2011 17:45 1 303 0

Свирепа битка за Сирт

  • сирт-
  • либия
Свирепа битка за Сирт - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ожесточените боеве за Сирт, родният град на Муамар Кадафи, продължават вече цяло денонощие. Бунтовниците пробиха защитата на града, пазен от лоялните на полковника сили, и установиха контрол над източната му част. Свирепи сражения се водят в града, а силите на преходната власт срещат свирепа съпротива от хората на Кадафи. Кореспонденти на Би Би Си съобщават, че между източната и западната част на Сирт се разменят ракети, артилерийски огън и гранати. Много от жителите на размирния град панически напуснаха след влизането на бунтовниците, но са останали хиляди цивилни, чийто живот е изложен на пряка опасност.

Вече втори ден бунтовниците са държани на около 2 км. от центъра на града с помощта на снайперисти от хората на Кадафи. Ройтерс съобщава, че над града прелитат самолети на НАТО. Едва когато се установят фронтовите линии, ще стане ясно колко време ще отнеме превземането на града и дали той ще се превърне в арена на жестока улична война.

Сблъсъци има в край пристанището на града.

Сирт е една от последните крепости на бившия режим, заедно с Бани Уалид.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА