Last news in Fakti

7 Октомври, 2011 11:54 1 087 0

Поредна атака над Сирт

  • либия-
  • сирт-
  • муамар кадафи
Поредна атака над Сирт - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бунтовническите сили започнаха поредна атака над Сирт, родният град на либийския диктатор Муамар Кадафи, предаде Би Би Си. Новата власт се надява това да е последното настъпление над последния от двата бастиона на бившия режим. Другият „остров“ на Кадафи е Бани Уалид.

Кореспондентите на Би Би Си съобщават, че това е най-масивното нападение над Сирт – с танкове и артилерийски огън. Стотици въоръжени автомобили напредват към града от изток и запад. Подкрепления пристигат от Мисрата и Бенгази. Бунтовниците вече са близо до центъра на града, където привържениците на Кадафи са се окупирали. Дистанцията между противниците е по-малко от 1 км.

Преходните власти твърдят, че контролират ¾ от града. Очакванията са до два дни Сирт да бъде превет.

Хиляди либийци вече напуснаха размирния град, но се твърди, че там са блокирани стотици цивилни, чийто живот е изложен на непосредствен риск. Много сгради горят, над града се носи дим.

Превземането на Сирт и Бани Уалид е най- голямото предизвикателство пред новата либийска власт в момента. Анализатори твърдят, че не може да се мисли за бъдещето на страната преди последните два бастиона на Кадафи не паднат.

Преди броени часове полковникът призова либийците към съпротива срещу преходната власт и поиска милиони да излязат на улиците. Кадафи твърди, че лидерите на Преходния национален съвет не са легитимни да управляват. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА