26 Септември, 2011 20:58 2 133 0

Сирт се пропука, битката е в града

  • либия-
  • сирт-
  • муамар кадафи

Бунтовниците свалиха знамето на Муамар Кадафи

Сирт се пропука, битката е в града - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Военните сили, борещи се срещу Муамар Кадафи, направиха пробив в защитата на източната част на град Сирт – родното място на бившия либийски диктатор и една от последните крепости на отиващия си негов режим, предаде Би Би Си. Това е първи сериозен успех за бунтовниците от продължителното настъпление срещу Сирт. В източните част на града се водят ожесточени сражения, тъй като лоялните на Кадафи сили не се предават. Зелето знаме на бившия режим е свалено, а според Би Би Си падането на града е въпрос на време.

Силите на Кафади продължават да държат и отбраняват западната част на Сирт. Възможно е да се стигне до улични престрелки, което ще удължи още военните действия.

Очевидци съобщават за вълна от бягащи хора от размирния град. Някои от тях дори не знаели, че столицата Триполи вече не се контролира от Кадафи. Местните са убедени от диктатора, че бунтовниците идват, за да ги убият и щели да прережат гърлата им, ако се опитат да избягат. Животът на цивилните е изложен на огромен риск – те се намират между двете воюващи сили.

В продължение на седмици бунтовниците срещу бившия режим напредваха към Сирт. Преди два дни силите на преходната власт атакуваха Сирт от запад, но бяха принудени да се оттеглят.


Другата крепост на Кадафи е град Бани Уалид, който също е под обсада. Някои очакват последната битка там да е до два дни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА