Тема: Украйна

4 Ноември, 2015 08:00 1 239 0

Ще има ли Украйна Чуждестранен легион?

  • чужденци-
  • армия-
  • украйна-
  • чужденци

Президентът на Украйна Петро Порошенко е подписал указ, който позволява на чужденците да служат в местната армия, съобщи РИА Новости.

Документът става възможен след като на 6 октомври Върховната Рада прие съответния закон.

По време на разискванията по приемане на закона беше отчетено, че след формирането на специални подразделения към вътрешното министерство и батальони на доброволна основа в Източна Украйна са пристигнали чужденци с военен опит. Част от тях са участвали в бойни действия въпреки отсъствието на правни основания. Освен това действията на чужденци попадат под някои разпоредби на украинския наказателен кодекс.

В документа се казва, че международната практика признава правото на чужденци да служат по договор в законни военни формирования зад граница.

Сред редицата на националистите дори се чуха гласове за създаването на Чуждестранен легион в Украйна по примера на този във Франция за защита на границите на целостта на страната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: