Last news in Fakti

9 Ноември, 2015 10:12 575 0

Консерваторите печелят изборите в Хърватия

  • хърватия-
  • избори-
  • парламентарни-
  • консерватори-
  • опозиция-
  • социалдемократи-
  • карамарко

Партията на Карамарко получава 60 мандата в парламента

Консерваторите печелят изборите в Хърватия - 1
Снимка: БТА/ AP

Опозиционната консервативна партия печели парламентарните избори в Хърватия. При обработени 88.23% от вота Хърватският демократичен съюз (HDZ) получава 60 мандата в парламента (от общо 151), докато социалдемократите – 55, пише ТАСС.

Избирателната активност бе по-висока от парламентарните избори преди четири години. По предварителна информация 60.14% от хърватите са упражнили правото си на глас.

Лидерът на консерваторите Томислав Карамарко заяви: „Ние победихме на тези избори“. Той изрази радостта си, че партията му е получила повече мандата от предходните избори и заяви, че ще работи за подобряване качеството на живот на хърватите и оставане на младите в страната.

Консерваторите изрази по-твърда позиция от конкурентите си по време на предизборната кампания по отношение кризата с бежанците и контрола по границите.

От HDZ настояват за по-строг пропускателен контрол на фона на информацията, че близо 340 000 имигранти са преминали през страната от средата на месец септември. Малцина от тях обаче се задържат в Хърватия, където безработицата е 16% - при среден процент от 9 за страните от Европейския съюз, припомня „Гардиън“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: