Last news in Fakti

16 Ноември, 2015 11:59 1 560 3

Манюел Валс: Нападенията в Париж са организирани от Сирия

  • манюел валс-
  • париж-
  • франция-
  • нападения-
  • атаки
Манюел Валс: Нападенията в Париж са организирани от Сирия - 1
Снимка: АП/БТА

Атаките от петък вечер в Париж са планирани и организирани от Сирия. Това заяви френският премиер Манюел Валс, цитиран от в. "Монд". Неговите думи стават на фона на предприета широкомащабна операция по издирването на организатора на нападенията Салех Абдесалам.

През нощта във Франция е проведена безпрецедентна по мащаби серия от антитерористични акции. Извършени са около 150 обиска, има иззети оръжия и задържани.

Премиерът заяви още, че властите са готови да затварят джамии, в които се проповядва омраза и екстремизъм,така и да експулсират чужденци, известни със своя радикализъм. 

Манюел Валс обаче не пропусна да предупреди, че властите смятат, че нови нападения са планирани срещу Франция и други европейски държави, обобщава Би Би Си.

Френските разузнавателни служби са предотвратили няколко нападения от началото на лятото, припомни премиерът.

Манюел Валс не пропусна да отбележи, че центърът на борбата срещу Ислямска държава не трябва да е само в Сирия, а предимно в Ирак.

Кървавата равносметка от терористичните атаки в Париж, е 132 убити и 349 ранени, от които 99 в критично състояние, отбелязва в. "Фигаро".

Най-малко двама от братята с френско гражданство и жители на Брюксел, участвали в атентатите в Париж в петък, са били в Сирия напоследък, коментират белгийски медии.

Властите са установили, че издирваният в момента Салех Абдесалам е наел автомобил VW Polo, който е бил забелязан по време на атентата в концертната зала „Батаклан“. Салех Абдесалам има двама братя, единият от които Ибрахим се е самовзривил на бул. „Волтер“ в Париж, а вторият Мохамед е бил задържан в Брюксел в събота, припомня АП.

Медиите в Брюксел сочат Абделхамид Абауд за организатор на нападенията в Париж. Властите идентифицираха поредното камикадзе Сами Амимур. Според известната до момента информация той е пътувал до Сирия през 2013 г., разкрива в. „Либерасион“. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дядо поп

    1 0 Отговор
    Дали пък не стои зад нападенията дългата ръка на
    Сидеров.Я веднага екстрадация във Франция.
  • 2 по темата

    0 0 Отговор
    Пак си правите шоу с ЦРУ на гърба на гражданите си, за да си опазите продажния политически клан, довел страната до п....стията.
  • 3 гост

    1 0 Отговор
    Ей ти откри америка . от Сирия били . амида не са от мен !
Новини по държави: